Nikon CoolPix L19 i L20: za one koji nemaju prevelike zahteve

Kompaktni modeli najnižeg cenovnog razreda iz Nikon-a – CoolPix L19 i L20 praktično mogu sve, čak i više od onoga što bi umeo da upotrebi prosečan korisnik fotoaparata. Novi Nikon-ovi modeli nisu minijaturni, ali ni preveliki, pa dobro "leže" u ruci. Razlikuju se isključivo po broju piksela i veličini ekrana. Sve ostalo je isto. Tako L19 ima 8 megapiksela i 2,5-inčni ekran, dok L20 ima 10 megapiksela i 2,7-inčni ekran. Ta dva dodatna miliona tačaka i 0,2 inča (oko 5 mm) ekrana koštaće vas dodatnih 20 evra.
Fotoaparati rade isključivo u punoj automatici, i to u tri automatska načina rada. Prvi način je automatski s automatskim prepoznavanjem motiva. Ukoliko aparat prepozna na fotografiji lice, automatski će prebaciti na "portret" način rada. Na "pejzaž" će prebaciti kada pomoću brzog procesiranja prepozna motive drveća i planina. Drugi način na koji možete upravljati fotoaparatom je scenska automatika. Aparatu zadate šta fotografišete i odaberete već unapred pripremljene scenske programe. Neki od njih su: portret, pejzaž, noćno snimanje, sneg, vatromet. Treći i poslednji način je automatski bez dodatnih funkcija. U tom načinu fotoaparat radi sa standardnim podešavanjima, koje prilagođava svetlosnim uslovima.
Oba modela imaju funkciju Smile Shutter, koja samostalno prepoznaje intenzitet osmeha i u određenom trenutku sam od sebe napravi fotografiju. Video zapis je standardan, VGA (640 x 480 piksela) sa zvukom, ali ne omogućava zumiranje u toku snimanja. Ekran na modelu L20 je zbog dimenzija bolje vidljiv, posebno pri jakoj svetlosti. Ukoliko 3,6 puta optičko povećanje ne zadovoljava, kod L20 postoji 2 megapiksela više rezerve za digitalni zum ili naknadna doterivanja. Nikon-ovi modeli CoolPix L19 i L20 koriste obične AA baterije. Aparati su namenjeni amaterima i porodičnim fotografima, kao i onima koji snimanje radije prepuštaju automatici. Cena modela Nikon CoolPix L19 je oko 120 evra, dok Nikon CoolPix L20 košta oko 140 evra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

coolpixfotoaparatkompjuteril19l20nikon
Komentari (0)
Dodaj komentar