Nokia Braille Reader – čitač SMS poruka za slepe i slabovide

Finska kompanija Nokia je u saradnji sa Univerzitetom Tampere i finskim Udruženjem slepih i slabovidih predstavila beta verziju svoje aplikacije za mobilne telefone koju mogu da koriste slepe osobe.
Aplikacija NBR – Nokia Braille Reader radi u pozadini operativnog sistema Symbian, a aktivira se prispećem SMS poruke. Kada korisniku stigne SMS poruka, pritiskom na desnu gornju ivicu ekrana pokreće se čitač koji uz pomoć vibracija "čita" poruku slovo po slovo. Podizanjem prsta s ekrana korisnik u svakom trenutku može da prekine čitanje prispele SMS poruke.
U kompaniji Nokia ističu da je softver još na testiranju, tako da traže mišljenje korisnika o njegovoj funkcionalnosti i eventualnim nadogradnjama. Aplikacija je namenjena svim Nokijinim uređajima koji rade s petom generacijom operativnog sistema Symbian 60.
Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

brajeva azbukamobilni telefoninokiaslabovidislepi
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Raja Radojlović

    Zanima me da li neko ima iskustva sa opcijom „glasovno čitanje SMS poruka“. Na tržištu se nude mobilni telefoni sa takvm opcijama, ali je očitavanje prilagođeno samo za poruke pisane na engleskom jeziku, što u stvari znači da ne možete razumeti ni jednu reč poruke pisane na srpskom jeziku pročitane ovim softverom. Da li neko zna rečenje ovog problema na bilo koji način!?.Pokušavam da pomognem svom sinu, studentu, koji je slabovid, a ova opcija mu je od velike koristi. Hvala