Nokia N8

Nokija (Nokia) je predstavila svoj novi smartphone pod sloganom: Nokia N8. Poveži se. Stvaraj. Zabavi se.. Ovaj telefon se intuitivno povezuje s ljudima, mestima i uslugama koje su vam najvažnije. Pomoću telefona Nokia N8 korisnici mogu da stvaraju neodoljive sadržaje, da se spajaju na omiljene društvene mreže i da uživaju u naručenim internet TV programima i Ovi Store aplikacijama. Nokia N8 dostupna je na izabranim tržištima od trećeg kvartala 2010. godine, a maloprodajna cena je oko 370 evra (bez poreza).
Nokia N8 donosi 12 MP fotoaparat sa Carl Zeiss optikom, ksenonskim blicem i velikim senzorom koji se može uporediti s onim koji se nalaze u kompaktnim digitalnim fotoaparatima. Dodatno, ponuđena je mogućnost snimanja video klipova u HD kvalitetu i njihovog montiranja pomoću ugrađene intuitivne aplikacije za uređivanje. Ovaj mobilni uređaj može da služi i kao prenosni centar za zabavu, jer korisnici mogu da uživaju u video klipovima u HD kvalitetu sa Dolby Digital Plus surround zvukom jednostavno se spajajući na kućni bioskop. Nokia N8 nudi i mogućnost spajanja sa veb TV servisima koji prenose programe, vesti i zabavu kao što su CNN, E! Entertainment, Paramount i National Geographic, a dodatni lokalni veb TV sadržaj je takođe na raspolaganju preko Ovi Store-a.
Društvene mreže su druga priroda modela Nokia N8. Korisnici mogu da osveže svoj status, podele lokaciju i fotografije i da pregledaju Facebook i Twitter obaveštenja preko jedne aplikacije, direktno na početnom ekranu. Događaji i kalendar s društvenih mreža takođe se mogu sinhronizovati s kalendarom uređaja. Nokia N8 dolazi opremljena besplatnom globalnom vozačkom i pešačkom navigacijom Ovi karte pa vodi ljude do mesta koja ih zanimaju u više od preko 70 zemalja sveta.
Ovaj telefon dobija snagu od najnovijeg izdanja najrasprostranjenijeg svetskog softvera za smartphone – Symbian^3, koji uvodi nekoliko značajnih unapređenja, uključujući podršku za pokrete kao što su višestruki dodir (multi-touch), povećanje i smanjenje uz pomoć dva prsta (pinch-zoom) i povlačenje (flick scrolling). Nokia N8 takođe pruža mogućnost višestrukih prilagodljivih početnih ekrana, koji se mogu opremiti aplikacijama i widget-ima. Nova 2D i 3D grafička arhitektura platforme koristi sve mogućnosti hardverske akceleracije modela Nokia N8 za brži i osetljiviji korisnički interfejs. Symbian^3 poboljšava performanse telefona donoseći bolje upravljanje memorijom, što omogućava brži paralelni rad većeg broja aplikacija.
Nokia N8 je prvi je Nokijin novi model uređaja integrisan u Qt, okruženje za razvoj softvera koje pojednostavljuje razvoj i omogućava izgradnju aplikacija jednom i njihovu primenu preko Symbian i drugih softverskih platformi. Pored toga Nokija je u njegovoj inicijalnoj beta verziji učinila dostupnim moćni, ali jednostavan za korišćenje Nokia Qt SDK kako bi omogućila programerima da počnu da razvijaju potencijale Qt-a.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

12 megapikselabioskopcarl zaissfacebookkameramobilni telefonimuzikan8nokijaovi storeqtsmartphonesymbian^3twitterweb tv
Komentari (0)
Dodaj komentar