Nokia N82 u novom izdanju

Kao osveženje modela N82 Nokia je napravila izmenjenu varijantu – N82 u crnoj boji. Promena boje kućišta svakako nije jedina razlika između nove i stare varijante, jer je nova dobila i neka unapređenja u karakteristikama. Najvažnija od njih je zanimljiva opcija beleženja „tagova“ o geolokaciji mobilnog telefona na fotografijama napravljenim njegovom kamerom. Ona je ostvarena preko ugrađene aGPS (assisted GPS) tehnologije određivanja lokacije.
Nokia N82 u crnom izdanju zadržala je sve karakteristike originalnog modela. To je monoblok srednje veličine, sa standardnim izgledom pametnih telefona „Nokijine“ N serije. Njegove dimenzije su 112 mm x 50 mm x 17 mm, a težina 114 grama. Podržava praktično sve aktuelne mobilne mreže i tehnologije – sve opsege GSM mreže (850, 900, 1800, 1900 MHz), GPRS, EDGE, UMTS (3G) i HSDPA (3,5G). Na taj način obezbeđena je dovoljno velika brzina prenosa podataka za kvalitetan prijem i reprodukciju audio i video sadržaja. Ima ugrađen stereo FM radio i slot za microSD memorijsku karticu, kojom se memorijski prostor može proširiti i do 8 gigabajta.
Na tako velikom prostoru može se smestiti 3.600 fotografija visoke rezolucije, pet sati kvalitetnog video sadržaja, oko 6.000 muzičkih numera ili brojni sadržaji s navigacionim mapama. Njegov značajan adut je ugrađena kamera rezolucije 5 megapiksela, s kvalitetnom Carl Zeiss optikom, Xenon blicem i autofokusom. Prikazivanju slika i video inserata prilagođen je ekran rezolucije 240 x 320 piksela, sa 16 miliona boja. Telefon se napaja baterijama koje mu obezbeđuju tri sata rada u režimu razgovora i osam dana rada u „stand by“ režimu za 3G mrežu, dok je za 2G mrežu vreme razgovora četiri sata, a vreme čekanja devet dana.
Kao i većina „Nokijinih“ telefona ove serije i ovaj model ima softver baziran na operativnom sistemu Symbian S60, što omogućava sve napredne funkcije vezane za poslovnu primenu. U vezi s GPS funkcijom ponuđena je i specijalna (besplatna) aplikacija Sport Tracker, koja omogućava razmenu informacija preko istoimene web lokacije o udaljenosti i brzini kretanja, kao i pomenuto ubacivanje podataka o geografskoj lokaciji na kojoj su napravljene fotografije pomoću ovog mobilnog telefona. Telefon će se na tržištu pojaviti u drugom kvartalu ove godine, po ceni oko 400 evra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

blackmobilnimobilni telefonin82nokiatelefon
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Miša Živanović

    Ja sam juče kupio N82 srebrni i imam problem sa kamerom, a ne mogu da ga rešim, pa mi možda može neko pomoći. Naime, pri uključivanju glavne kamere, posle nekoliko sekundi prijavljuje grešku i ne mogu da provalim zašto. Unapred zahvalan svakome ko mi pomogne.

  • Živorad Borovičanin

    Čitajući objavljeni članak smatram da je model Nokia N82 fantastičan. Inače, mislim da su Nokia aparati najkvalitetniji. Rado bih ga posedovao, ali trenutno za to nemam mogućnosti. Sve pohvale za ovaj model. S poštovanjem.