Nova verzija KDE interfejsa za Linux

Na tržištu se nedavno pojavila nova verzija – 2.2 – programa KDE, koji predstavlja grafičko korisničko sučelje za rad sa familijom operativnih sistema Linux/Unix. Glavne novine tiču se ubrzavanja pokretanja aplikacija i bolje podrške za jezik Java. Kompanija KDE Project, koja stoji iza ovog proizvoda navodi i da će Compaq Computer ponuditi na tržištu KDE 2.2 kao interfejs za svoj operativni sistem Tru64, zasnovan na Unix-u.

Pored paketa KDE, najpopularnije grafičko okruženje za Linux i Unix je, svakako, poznati Gnome. Oba interfejsa su, u smislu grafike, organizacije radne površine i načina rada sa programima, koncipirana vrlo slično Windows-u, i obezbeđuju kako sámo grafičko okruženje za rad sa aplikacijama, tako i razne alate za upravljanje operativnim sistemom i podešavanje njegovih parametara.

Pored bržeg pokretanja aplikacija i bolje podrške za JavaScript, u novu verziju KDE uključeni su i novi alati za HTML. Osim toga, verzija 2.2 dolazi i sa dodacima za prevodilac Babelfish, generatorima galerije slika, HTML validator i mogućnost kreiranja web arhiva.

Naravno, ubrzano je i podizanje sistema, ali i čarobnjaka za konfiguraciju radne površine. Verzija 2.2 dolazi sa podrškom za 34 jezika, KDE bibliotekama jezgra i oko stotinu aplikacija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar