Novi Intel-ovi čipovi za prenosive računare

Kompanija Intel je poznati proizvođač čipova za stone i prenosive računare. Veliku popularnost postigao je njen skup čipova pod nazivom Centrino. On je namenjen prenosivim računarima, a sastoji se od procesora, sistemskih čipova i sistema za bežično povezivanje. Prvi put je predstavljen u martu 2003. godine. Vrlo brzo su ga prihvatili gotovo svi značajniji proizvođači notebook i laptop računara u svetu.

Nova verzija paketa čipova Centrino razvijana je i predstavljena pod nazivom Sonoma. Ona predstavlja unapređenje prethodne varijante sistema u svim komponentama. Procesori su ponuđeni u sedam različitih varijanata – počev od 1,2 do 2,13 gigaherca. Skup sistemskih čipova nazvan je 915 Express (radni naziv bio mu je Alviso). Podržava već primenjenu PCI Express tehnologiju i DDR2 memoriju. Proširenjem kompatibilnosti sa različitim sistemima unapređene su i komponente za bežično umrežavanje.

Zahvaljujući tim unapređenjima ostvarena je kvalitetnija grafika i veća brzina rada diskova. Testovi brzine novih modela sa ovom tehnologijom, koji su realizovani sa procesorom brzine 1,6 gigaherca, pokazali su za pet odsto veću brzinu rada od one koja je realizovana starom varijantom Centrino tehnologije. U pogledu grafike kvalitet je mnogo bolji – 91 odsto.

Usavršena Centrino tehnologija i paket čipova Sonoma izazvali su veliko interesovanje. Jedan od najvažnijih razloga za to je mogućnost njihovog korišćenja u gotovo svim kategorijama prenosivih računara – od kućnih do profesionalnih uređaja. Na Intel-ovoj prezentaciji mogli su se videti i prvi prototipovi uređaja sa novim paketom čipova koje su izložili Dell, IBM, Toshiba, Sony i Sharp.

Prenosive računare na novoj platformi najavila je i kompanija Benq. Ona planira tri modela notebook računara – Joybook S52, Joybook S72 i Joybook A82. Biće to modeli sa 13, 14 i 15,4 inča. U Kini i Tajvanu oni će se pojaviti još tokom februara, dok će u Evropi startovati sredinom godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar