Novi šok iz Fejsbuka: Nažalost, lični podaci dve milijarde korisnika su već možda ukradeni

Društvena mreža Fejsbuk u sredu je objavila ono čega su se mnogi bojali – potvrdili su da je većini od dve milijarde njihovih korisnika „treća strana“ verovatno uzela lične podatke, naravno, bez njihovog odobrenja.

Kompanija je takođe najavila kako će firmama i ‘developerima’ u budućnosti još strože ograničiti pristup informacijama o dve milijarde svojih korisnika, piše The Washington Post.

Iz Fejsbuka i dalje tvrde kako je Cambridge Analytica, kompanija povezana s krajnje desnim krilom Republikanske stranke, na nepropisan način i bez dopuštenja korisnika došla do podataka o 87 miliona ljudi, od kojih velika većina živi u Sjedinjenim Američkim Državama, a što je oko 37 miliona korisnika više nego što se dosad mislilo.

Upravo zbog ovog skandala, kompanija planira da drastično promeni odnose koje ima sa tzv. „aplikacijama treće strane“, a u ovom slučaju, to su one koje je napravio sam prodavac, a ne izvorni dobavljač platforme.

Naime, u prošlosti su ‘developeri’ mogli doći do vrlo ličnih podataka korisnika – od bračnoga statusa, brojeva telefona, e-mail adresa, događaja koji ih zanimaju, ali i privatnih objava i verskih opredjeljenja – svi ti podaci bili su itekako korisni oglašivačima, a poslužili su, nažalost, i u političkim kampanjama.

Sad će, čini se, morati proći kroz mnogo stroži postupak.

Podsetimo, Fejsbuk je nakon izbijanja skandala sa ukradenim podacima korisnika nastojao da umanji problem – tako su u martu tvrdili da je samo 270.000 ljudi odgovorilo na spornu anketu o aplikaciji, poske čega su im ukradeni lični podaci, da bi danas došli do neverovatne brojke od najmanje 87 miliona korisnika.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

fejsbukkradja podataka
Komentari (0)
Dodaj komentar