Novi standard za CD-ove dvostrukog kapaciteta

Kompanije Sony i Philips ušle su u poslednju fazu stvaranja novog formata kompakt diskova većeg kapaciteta. Očekuje se da će posao na novom formatu, lako zapamtljivog naziva Double Density CD-ROM/-R/-RW, biti u potpunosti završen u septembru. Kapacitet diskova izrađenih po ovom standardu biće dvostruko veći od uobičajenog: 1,3 GB. Predstavnik za odnose sa javnošću kompanije Sony izjavio je da ovaj novi format nudi nekoliko prednosti. Pre svega, novi diskovi imaće veći kapacitet od sadašnjih CD-ova, a koštaće manje od DVD-ova, mada nije rečeno koliko manje, što je vrlo bitno, imajući u vidu da će kapacitet novih kompakt diskova biti nešto veći od četvrtine kapaciteta DVD diska. Takođe, Sony i Philips smatraju da je standard na čijem razvoju trenutno rade najpogodniji za implementaciju u industriji, jer se oslanja na postojeću CD tehnologiju, pa bi proizvođači hardvera i softvera mogli na novi sistem da pređu sa minimalnim brojem izmena.

Postavlja se, naravno, pitanje kako će tržište, ionako prezasićeno ogromnim brojem raznih standarda u oblasti CD i DVD diskova, reagovati na pojavu još jednog. Postupak Sony-ja i Philips-a verovatno je sračunat na pobrojane implementacione prednosti novog standarda, a moguće je da ove dve kompanije očekuju da bi u skorijoj budućnosti ovu tehnologiju mogle, zahvaljujući svom ogromnom uticaju na tržište, da nametnu i kao apsolutni industrijski standard.

Izvesno je, svakako, da činjenica da će morati da investiraju u novi hardver kako bi koristili novi tip diskova verovatno neće preterano obradovati korisnike.

Novi format svoje osobine duguje smanjenju razmaka između staza na disku i kraćim udubljenjima, a ono što ga još razlikuje od klasičnog CD formata je način ispravljanja grešaka. Ovaj sistem će imati i zaštitu od nelegalnog prepisivanja podataka sa diska.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar