Novosti iz Apple-a

Stiv Džobs (Steve Jobs), generalni direktor Apple-a, predstavio je na izložbi Mac World Expo u Njujorku najsvežije novosti iz ove kompanije.

Prikazana su tri modela nove proizvodne linije Power Mac G4, od kojih je osnovni snabdeven jednim G4 procesorom i košta 1.599 dolara. Druga dva modela imaju po dva G4 porcesora na po 450 i 500 MHz i koštaju „samo“ 2.499 i 3.499 dolara. Prednosti dvoprocesorskih sistema su ogromne, a kako bi to demonstrirao, potpredsednik Apple-a za svetsko tržište, Fil Šiler (Phil Schiller), uporedno je demonstrirao vreme potrebno za obradu složene slike u Photoshop-u na Dual G4 Power Mac-u (i to pod ograničenim multitaskingom Mac OS-a 9) i Pentium-u III na 1 GHz. Mac-u je trebalo dvostruko manje! U sve modele ove linije u matičnu ploču je ugrađen i Gigabit Ethernet.

iMac proizvodna linija doživela je „fejslift“. Predstavljena su četiri nova modela, počevši od osnovnog „Indigo“ (350 MHz G3 procesor, 64 MB RAM, slot-loading CD-ROM) sa cenom od 799 dolara, do zveri pod nazivom „Snow“ iMac DV Special Edition (500 MHz G3, 128 MB RAM, 30 GB hard disk, slot-loading DVD-ROM), koji se može dobiti za „tričavih“ 1.499 zelenih novčanica. Svi modeli uključuju redizajnirane modele tastature i miša (novi, fenomenalni optički miš se ceo ponaša kao dugme!), a svi, osim osnovnog modela, uključuju i FireWire interfejs i iMovie, novu Apple-ovu aplikaciju za obradu videa. Osnovni iMac model biće raspoloživ početkom septembra, dok je ostale moguće naručiti već sad.

Ipak, najveće iznenađenje bio je novi Power Mac G4 Cube, model potpuno nov, kako u dizajnerskom, tako i u funkcionalnom smislu. Kućište je totalno sajber dizajna, kockastog oblika (dužina ivice 8 inča) i bisernog odsjaja. Ova linija dostupna je u dva modela 450 MHz G4/64 MB RAM za 1.799 dolara i 500 MHz G4/128 MB RAM za USD 2.299. Uz oba modela dobijaju se i posebno dizajnirani Harman/Kardon zvučnici. Kompanija tvrdi da, i pored toga što u oba modela izostaje Gigabit Ethernet, ova linija predstavlja vrhunski izbor na polju stonih video mašina.

Novosti ima i na polju monitora. Novi 17-inčni CRT, koji košta 499 dolara, zasnovan je na Mitsubishi-jevoj Diamondtron tehnologiji i dolazi u kućištu sličnom iMac-ovom. Pored njega, Apple je izbacio i dva nova pljosnata LCD modela: standardni 15-inčni za 999 dolara i unapređeni i redizajnirani Cinema Display. Svi su snabdeveni USB portovima i samo po jednim kablom, koji monitor snabdeva strujom, USB i video signalom.

Na polju softvera, stvari ne idu baš tako slavno. Javna beta verzija Mac OS-a X verovatno će se pojaviti u septembru, a konačnu verziju ne bi trebalo očekivati pre početka 2001. Ipak, atmosferu je uspela da podigne vest da će Microsoft i Apple udružiti snage na polju kompjuterskih igara, tako da će sada Macintosh postati i igračka platforma. Predstavljeni su i iTools, skup web-orijentisanih alata namenjenih radu sa web-diskom (20 MB besplatnog prostora na web-u), e-poštom (najzad mogućnost promene fonta i provere pravopisa) i html stranicama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar