Objavljen roman napisan na mobilnom telefonu

Tekstualne poruke poslate i primljene preko mobilnih telefona definitivno su postale najčešći način komuniciranja među mladim ljudima, pa i onima koji se tako više ne mogu nazvati. Međutim, uobičajene poruke sadrže po nekoliko reči, najviše jednu ili dve rečenice. Za više od toga ipak treba pozvati telefonski broj ili poslati elektronsku poštu (klasična pisma teško da neko danas uopšte i šalje). Utoliko je neobičnije što je nekome palo na pamet da napiše čitav roman kucajući po tastaturi mobilnog telefona.
Upravo to se dogodilo u Italiji. Možda u svetu ima još mnogo zaluđenika koji po tastaturi mobilnog kuckaju maratonske tekstove, ali javnost s tim nije upoznata. Međutim, s onim što je uradio Italijan Robert Bernoko (Robert Bernocco) upoznat je čitav svet, s obzirom na činjenicu da je njegova tvorevina ugledala svetlost dana. Robert je, nećete verovati, na taj način napisao roman od čak 384 stranice. Naziv njegovog dela je Compagni di Viaggio na matičnom italijanskom, Fellow Travelers na opštepoznatom engleskom, a u našem skromnom prevodu to bi značilo „Saputnici“.
Već nekoliko godina Robert je, kako kaže, tražio vremena i odgovarajućeg izdavača da napiše tu knjigu. Mobilni telefon mu je omogućio da svoj roman piše ma gde se nalazio, tako da je on uglavnom koristio vreme provedeno u putovanju vozom. Za pisanje mu je poslužio njegov mobilni telefon Nokia 6630 i funkcija T9 (sistem kucanja) na njemu. Kucao je kratke tekstove i pamtio ih na telefonu, a zatim prebacivao na kompjuter radi obrade. Bilo mu je potrebno 17 nedelja da napiše ovu knjigu naučnofantastičnog žanra. Objavio ju je na sajtu Lulu, koji publikuje različite digitalne sadržaje na Internetu.
Iako se Robert Bernoko bavio pisanjem i ranije, ne bi se moglo reći da je dostigao popularnost kakvu je stekao korišćenjem mobilnog telefona. To znači da u današnje vreme vrlo često nije bitno šta je urađeno, već kako je to urađeno. Iako favorizovanje forme u odnosu na sadržinu ne bi trebalo podsticati, ipak se ne može sporiti da je Robert uložio mnogo truda u pisanje svog romana. Pri tom je pokazao i pravu maštovitost, otkrivši način kako da jedan potpuno anoniman autor skrene na sebe pažnju javnosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

compagni di viaggioknjizevnostmobilnimobilni telefonipisanjeromansaputniciteksttelefon
Komentari (0)
Dodaj komentar