Održavanje kompjutera (2)

Svaki rad, igra i multimedija ostavljaju u toku korišćenja i posle toga stotine nepotrebnih unosa u registar i memoriju računara. Posle dužeg korišćenja, delovi podataka budu "razbacani" (fragmentirani) po hard disku i računar troši mnogo više vremena na pristup podacima. Opcija defragmentiranja efikasno "slaže" razbacane datoteke u memoriji, tako da ćete posle defragmentiranja odmah primetiti brži rad programa i brže pronalaženje podataka u memoriji. Defragmentaciju obavite barem jednom mesečno. Jedan od trenutno popularnih programa za defragmentaciju je Smart defrag, koji je potpuno besplatan i siguran za upotrebu.
Za čišćenje "smeća" – nepotrebnih i štetnih podataka, na internetu možete pronaći veoma puno efikasnih programa čije je korišćenje izuzetno jednostavno, a često su dostupni i na našem jeziku. Višenamenski programi vrlo kvalitetno defragmentiraju, čiste zaostale podatke i unose u registry-ju, tragove surfovanja, ali popravljaju i sistemske greške nastale tokom rada. Neki od najpopularnijih programa su Advanced system care free, CC cleaner i Tune up utilities.
Advanced system care free čak i u besplatnoj verziji za nekoliko minuta očisti sve nepotrebne nakupljene podatke i registar i optimizuje rad računara na najbolji način. U brojnim podopcijama vrlo jednostavno možete očistiti radnu memoriju (RAM), ubrzati internet konekciju ili čak napraviti rezervnu kopiju čitavog sistema (back-up) kao osiguranje od gubitka podataka.
CC cleaner (naziv je nastao od skraćenice za bizarni izraz crap cleaner) još je jednostavniji. Potpuno je besplatan, a nudi i brzu deinstalaciju programa, kao i odabiranje programa koje želite da se pokrenu odmah po uključivanju kompjutera (startup).
Tune up utilities možete koristiti besplatno u probnom (trial) periodu od 30 dana, a pruža vam i dodatne mogućnosti kao što je zamena ikonica i izgleda desktopa.
Ovo je bilo nekoliko predloga za programe koje možete veoma lako pronaći na internetu i koji su sasvim pouzdani u smislu sigurnosti. Redovnim korišćenjem ovakvih programa, pažljivim čišćenjem samih komponenti računara i njegovom pravilnom tehničkom upotrebom uvek ćete postići najbolje moguće performanse u radu i na kraju opravdati svoje ulaganje novaca u računar.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

advanced system carecc cleanerčetkicečišćenjedefragmetacijafilmovihard diskigrekompjuterikrpalcdmemorijamicrosoftmonitorimuzikanapajanjeodržavanjepodaciprljavstinaracunariramregistarsevensmart defragsmećesprejstrujatune up utilitiesupsvistawindowsxp
Komentari (0)
Dodaj komentar