Oprez: Milioni pametnih telefona sa Androidom izloženi hakerima, evo kako se zaštititi

Grupa istraživača je ustanovila da stotine aplikacija dostupnih na Google Pleju imaju „sigurnosni propust“ koji omogućava hakerima da ukradu podatke miliona korisnika smartfona sa operativnim sistemom Android.

Analize su pokazale da problem leži u aplikacijama koje kreiraju otvorene portove na mobilnim telefonima, kao što je aplikacija WiFi File Transfer. To je poznat problem kod kompjutera, ali ranije nije sistematski proučavan kada je reč o pametnim telefonima. Tim sa Univerziteta Mičigen je koristio posebne alate za skeniranje 24.000 aplikacija, a pronađeno je 410 potencijalno ranjivih aplikacija od kojih je najmanje jedna preuzeta više miliona puta. Manuelnim proverama je utvrđeno da je 57 od 410 aplikacija zaista ranjivo, a tim istraživača je obavio i nekoliko demonstracija različitih napada i pokazao kolika opasnost zaista preti korisnicima uređaja sa Androidom.

Pomenuti broj aplikacija širom otvara vrata hakerima. Kompanija Google, kojoj pripada operativni sistem Android, za sada se nije oglasila.

Dobra vest je to što postoji rešenje problema, a to je brisanje rizičnih aplikacija, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

androidhakeri
Komentari (0)
Dodaj komentar