Osam bin Laden – tehnologija u službi terorizma

Stereotip o teroristi kao o zamašćenom, divljem, necivilizovanom i neobrazovanom zločincu sa Bliskog Istoka, danas ne odgovara stvarnoj situaciji. Upravo je to i tvrdnja šefa amričke obaveštajne službe NSA (National Security Agency). General Mike Hayden, koji se nalazi na čelu ove organizacije, je u skorašnjem intervjuu priznao da ova služba ne ide u korak sa vremenom i da joj predstoji reorganizacija i modernizacija.

„Vreme hladnog rata i KGB-a je prošlo. Tada smo se nadmetali sa organizacijom koja je bila spora, opterećena birokratijom i, često, nedovoljno efikasna“, tvrdi on. „Danas su naši neprijatelji, pre svega mislim na terorističke organizacije, izuzetno savremeno organizovani i tehnološki „potkovani“. Američki neprijatelj br.1, Osam bin Laden, je primer zločinca koji koristi vrhunsku tehnologiju i sva preimućstva najnovijih dostignuća na polju telekomunikacija“, ističe general Mike Hayden.

Poreklom iz Saudijske Arabije, Osam bin Laden je danas najtraženiji čovek na svetu, odgovoran za više bombaških napada i podmetanja eksploziva u američkim ambasadama. Tokom 1998. godine u napadima na ambasade u Tanzaniji i Keniji je poginulo 224 osobe. General Mike Hayden tvrdi da ovaj terorista za sada izbegava pravdu, upravo zahvaljujući izuzetno veštom korišćenju mobilnih i satelitskih komunikacija, ali i kompjutera i Interneta, koje koristi za planiranje i realizaciju akcija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

nauka
Komentari (0)
Dodaj komentar