Outlook – Podešavanje polja

Ako spadate u iskusne korisnike Microsoft Outlook-a, onda ste već sigurno preuredili i prilagodili sebi i svojim potrebama kolone (To, From, Size…) u pregledniku pošte. Ovo je posebno izraženo kada vam redovno pristiže veliki broj e-mail-ova i kada recimo imate otvorene naloge kod više Internet provajdera, a želite da razvrstavate poštu po nalozima. Da biste ovo uradili, i da biste uošte mogli da preuređujete i preprogramirate ponašanje ovih polja, dođite pokazivačem miša iznad naslovnog reda (onog gde su naslovi From, Subject…) i kliknite desni taster, pa u kontekstnom meniju izaberite opciju „Field Chooser“.

Pronađite polje „To“, kliknite na njega i prevucite ga recimo iza polja „From“, u naslovnom redu. Da biste izvršili sortiranje po nalozima dovoljno je kliknuti na naslovni red gde piše „To“, i čitava lista mail-ova biće resortirana u rastućem ili opadajućem redosledu, što važi i za ostala polja-kolone. Pored ponuđenih polja, možete i kreirati potpuno nova polja gde vi definišete atribute ili gde se izvršavaju neka izračunavanja. U narednom primeru kreiraćemo posebno korisnički definisano polje, koje će posebno formatirati sve poruke čija je veličina veća od 50 KB.

Otvorite ponovo dijalog „Field Chooser“, te u dnu kliknite na dugme „New“. U polje „Name“ upišite naziv za novo polje, a u našem primeru to će biti – „Poruka> 50“. Pošto ćemo u polju izvršiti određenu operaciju (IIf funkcija), tip polja neka bude „Formula“. Ostaje nam samo da u polje „Formula“ unesemo odgovarajuću funkciju koja će ubuduće odrađivati posao za nas:


IIf ([Size] > 5120, ‘Veca od 50KB:’ & [Size])

Kada unesete formulu, potvrdite uslov i u listi ćete videti novo polje, smešteno u sekciji „User-defined fields in Inbox“. Kada prevučete polje u zaglavlje kolona, dobićete rezultat kao na slici. Nedostatak ovakvih polja je nemogućnost sortiranja po ovim poljima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

rad na kompjuteru
Komentari (0)
Dodaj komentar