Ovo naučno otkriće ozbiljna je pretnja jednoj od najvećih svetskih religija

Pronađen Kuran iz vremena pre Muhameda!

Najblaže rečeno, ovo će poremetiti sve što smo tvrdili da znamo sa sigurnošću o tome kako je nastao Kuran, rekao je istoričar Tom Holand.

Fragmenti najstarijeg Kurana na svetu, koji su pronađeni prošlog meseca u Birmingemu, datiraju iz vremena pre proroka Muhameda. Ovo bi moglo da uzdrma islam, tvrde naučnici a prenosi britanski Dejli Mejl.

Kako piše britanski list, pisan je mastilom ranom formom arapskog pisma a fragmenti sadrže sure (poglavlja).

Stručnjaci sa Oksforda su utvrdili da se najverovatnije radi o najstarijem Kuranu na svetu. Ovo otkriće je posebno značajno jer se smatralo da se Kuran, u ranom Islamu, više prenosio usmenim nego pisanim putem.

Sada, nekoliko stručnjaka tvrdi da fragmenti datiraju pre vremena Muhameda.

Veruje se da je ovaj Kuran napisan između 545. i 568. godine posle Hrista, dok su godine koje se se vezuju za Muhamedov život – od 570. do 632. posle Hrista.

„Najblaže rečeno ovo će poremetiti sve što smo tvrdili da znamo sa sigurnošću kako je nastao Kuran, a imaće implikacije i na deo istorije koji se tiče Muhameda“, rekao je Tom Holand za Tajms.

Kejt Smol sa Oksforda tvrdi da sve ovo daje više osnova za pojedine teorije o postojanju svete knjige, poput one gde se tvrdi da su Muhamed i njegovi prvi sledbenici zapravo koristili već postojeći tekst koji su potom preradili kako bi se uklopio u njihovu političku i teološku agendu.

S druge strane muslimanski teolozi snažno osporavaju ove tvrdnje.

Smatra se naime da je prorok Muhamed osnovao islam nešto posle 610. godine posle Hrista, dok je prva muslimanska zajednica osnovana u Medini 12 godina posle. Do tada se kuran prenosio isključivo usmenim putem sve dok kalif Abu Bakr nije naredio da se kuran pretoči u knjigu.

Da li se može reći da ISIS i ostale trorističke organizacije koje se pozivaju na islam, da u tim organizacijama, barem oni koji su vodje, uopšte nisu muslimani. Pogotovo posle novih otrkića o Kuranu. (Bole__Ser)

(http://www.dailymail.co.uk/news/arti…olars-say.html)

– Pravi muslimani su za ljubav i međusobno poštovanje sa drugim religijama. Kao i svaki pravi vernici bilo koje vere. Svi ekstremisti, nebitno koje religije, upravo su to – ekstremisti, fanatici i veoma opasne individue – i kao takve ih treba tretirati. (frederikrr)

Napišite i Vi šta mislite o ovoj temi na Forumu Krstarice…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

islamKuran
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • kojeimedadam

    Čak…i ako nije ..LAŽNJAK …to će biti teško dokazivo bez “ šire međunarodne ekspertize “ u kojoj bi bili ulljučeni i eksperti iz muslimanskih zemalja…:aha2:, a kako od toga ..NEMA NIŠTA…to je “ pirgavih “ – PUCANJ U PRAZNO…pa ko se uzbudi – UZBUDI…:lol::lol::lol: