Palm pod Windows-om

Veliki konkurenti na polju operativnih sistema za mobilne uređaje već godinama su Palm OS (istoimene kompanije) i Microsoft-ov Windows Mobile (koji se dosad pojavljivao u raznim verzijama i varijantama). Kompanija Palm je na polju mobilnih uređaja poznata po džepnim računarima i „pametnim“ mobilnim telefonima. Mobilni telefoni poznati su pod imenom Palm Treo, a najnoviji model te kategorije je Palm Treo 500.
Ono što je zanimljivo kod ovih modela jeste operativni sistem na kome su bazirani. To je najnovija varijanta Microsoft-ovog operativnog sistema za mobilne uređaje – Windows Mobile 6. Ipak, ovo nije prvi Palm-ov model koji se bazira na operativnom sistemu najpoznatije softverske kompanije u svetu – takvi „pametni“ mobilni telefoni u ovoj seriji već postoje (ali sa starijim verzijama Microsoft-ovog operativnog sistema). Najnoviji model će se za početak prodavati isključivo preko mobilnih mreža Vodafone, i to pod imenom Palm Treo 500v. Kasnije će se sigurno pridružiti i drugi provajderi i distributeri, ali će slovo „v“ kao asocijacija na Vodafone u tom slučaju biti izostavljeno u njegovoj oznaci.
Palm Treo 500 je tipičan pametni mobilni telefon s nešto manjim dimenzijama u odnosu na prethodne modele ovog proizvođača (110 x 63 x 17 mm i 120 grama). Može se koristiti za komuniciranje u tri opsega GSM mreže (900, 1800 i 1900 MHz), za GPRS prenos podataka i za UMTS tehnologiju u mobilnim mrežama treće generacije (na učestanosti od 2.100 MH). Nema podršku za HSDPA i WiFi tehnologije, ali podržava stereo Bluetooth tehnologiju bežičnog povezivanja.
Ostale tipične karakteristike ovog „pametnog“ mobilnog telefona obuhvataju ekran QVGA rezolucije (240 x 320 piksela), slot za memorijsku karticu microSD radi proširenja interne memorije, koja iznosi 150 megabajta. Ugrađena kamera ovog mobilnog telefona je rezolucije dva megapksela, a postoji i pomoćna kamera za obavljanje video poziva. Međutim, „pamet“ ovog mobilnog telefona zasnovana je pre svega na softveru, Microsoft-ovom operativnom sistemu kombinovanim s mogućnošću korišćenja Office dokumenata. Palm je svemu tome dodao sopstveni korisnički interfejs za jednostavan pristup opcijama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mobilnimobilni telefonipalm ospalm treo 500telefonwindows mobile 6
Komentari (0)
Dodaj komentar