Pametan mobilni u PDA stilu

Na našim prostorima malo poznata kompanija u oblasti mobilne telefonije, E-TEN, lansirala je nov model pod brendom Glofiish. Oznaka novog modela je X650, a po karakteristikama on pripada takozvanim pametnim mobilnim telefonima. Međutim, po svojim mogućnostima on prevazilazi klasične pametne mobile telefone, pa se u potpunosti može porediti s džepnim (ručnim) računarima (poznatijim kao PDA uređaji).
Od klasičnih pametnih mobilnih telefona Glofiish X650 se pre svega razlikuje po ekranu. Njegov ekran je s VGA rezolucijom od 480 x 640 piksela, što je ukupno četiri puta više piksela nego kod konkurentnih standardnih pametnih mobilnih telefona. Pored toga, ekran je sa touchscreen opcijom i 65.000 boja. Njegove ukupne dimenzije su 107 x 58 x 14 mm, a težina 136 grama. Podržava sve opsege GSM mreže (850, 900, 1800 i 1900 megaherca), GPRS, EDGE i WiFi tehnologije. Može mu se prigovoriti na nedostatku podrške za mobilnu mrežu treće generacije (3G), ali je to delimično nadoknađeno podrškom za EDGE i WiFi tehnologije.
Druga značajna razlika u odnosu na standardne pametne telefone je ugrađena GPS tehnologija, po čemu se ovaj model približava mogućnostima džepnih računara. Kao i svi pametni modeli, on ima snažan procesor brzine 500 megaherca, dok je prethodni model ovog proizvođača s istim brendom (X600) imao procesor sa 400 megaherca. Uz to, Glofiish X650 ima ugrađenu kameru solidne rezolucije od dva megapiksela i s funkcijom autofokusa, kao i slot za memorijsku karticu microSD formata za proširenje interne memorije. Njegov softver zasniva se na najnovijoj verziji Microsoft-vog operativnog sistema za mobilne uređaje – Windows Mobile 6 Professional.
Još jedna ekskluzivnost krasi ovaj pametan mobilni telefon. Većina mobilnih telefona ima ugrađen FM radio, što je slučaj i s ovim modelom, ali on ima i ugrađen FM kratkotalasni predajnik. To znači da njegov vlasnik može MP3 i druge sadržaje sa svog telefona reprodukovati preko FM radija u svojoj blizini i omogućiti i drugima (svojim prijateljima) da u njima uživaju. Treba pomenuti da je ova mogućnost u nekim zemljama zabranjena (verovatno i kod nas), ali je ovo verovatno jedini model koji tu mogućnost pruža korisnicima. Cena ovog modela, koji će se na raznim tržištima pojaviti do kraja februara, iznosi oko 600 dolara (450 evra).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

e-tenglofiishmobilnimobilni telefonipda stiltelefonx650
Komentari (0)
Dodaj komentar