Pande i psi su rođaci

Međunarodna grupa naučnika analizirala je genom velike pande, jedne od najomiljenijih, ali i najugroženijih životinjskih vrsta na svetu. "Istraživanje je pokazalo da postoji velika genetska sličnost između velike pande i psa", zaključak je studije objavljene u internet izdanju vodećeg svetskog naučnog časopisa Nature.
Velika panda spada u porodicu medveda. Odrasli mužjak visok je 120-150 cm i težak je oko 110 kg. Za razliku od medveda, pande ne "padaju" u zimski san, a aktivne su uglavnom u sumrak i noću, dok danju spavaju u pukotinama. Procenjuje se da u divljini kineskih planinskih regija, uglavnom u Sečuanu i severozapadnim provincijama Šanhi i Gansu, živi samo 1.600 pandi. Takođe, u kineskim istraživačkim centrima živi oko 200 pandi. Pande imaju malo potomstva, a one koje žive u zatočeništvu imaju velike probleme s razmnožavanjem.
"Mi se nadamo da bi nam mapa genoma mogla otkriti zašto pande imaju tako slabu reproduktivnu sposobnost. U tom slučaju naučnici bi im mogli pomoći da na svet donesu više potomaka", izjavio je dr Vang Jun (Wang Jun) iz Instituta za genomiku u Pekingu. U projektu sekvenciranja genoma velike pande, koji je počeo u martu 2008. godine, učestvovalo je 120 naučnika iz Kine, SAD, Kanade, Velike Britanije i Danske. Međunarodna grupa naučnika koristila je za istraživanje genetski materijal Jing Jing, tri godine stare ženke velike pande, koja živi u istraživačkom centru Čengdu, na jugozapadu Sečuana. Inače, Jing Jing je već navikla na medijsku pažnju, jer je poslužila kao prototip za jednu od pet maskota Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

čengdudanskagansugenetikagenomjing jingkinanaturenaučnicinaukaolimpijske igrepandapandepsisadšanhisečuansličnostvang junvelika britanijavelika panda
Komentari (0)
Dodaj komentar