Patent Srpkinje proglašen izumom godine: Ovaj uređaj će pomoći milionima žena

Srpkinja Aleksandra Petrićević (22) sa francuskom adresom dizajnirala je medicinski instrument koji će pomoći milionima žena širom sveta. Radi se o „uteroskopu“, instrumentu pomoću kog će pregledi i intervencije na materici biti praktičniji, a i ugodniji za pacijentkinje. Veliki uspeh Aleksandre potvrdila je i Privredna komora Francuske koja je njen izum proglasila izumom godine. Za Index je rekla nešto više o svom patentu.

Gepostet von Aleksandra Petricevic am Montag, 5. Juni 2017

Kako ste došli do ideje za taj instrument i na koji će način on pomoći ženama?

Kada sam završila školu u Francuskoj, tražila sam svoj put i opredelila sam se za medicinu jer ta struka još uvek koristi instrumente izumljene 1879. godine. Fokusirala sam se na anatomiju materice kao i instrumente i aktuelne metode i saznala da se u Srbiji obavi preko 150.000 neslužbenih abortusa vrlo mladim devojkama i tinejdžerkama. Tako sam saznala za traumatične posledice nekih od njih i nakon toga puno istraživala. Šokirala sam se metodama i instrumentima koji postoje i želela sam to da promenim. Zato sam se trudila i borila da taj patent bude koristan za žene.

„Uteroskop“ će moći da se koristi za preglede materice, ali i za ozbiljnije intervencije poput kiretaže ili ciste na maternici.

Ko vam je pomogao u realizaciji patenta i kako to da ste odlučili da proizvodnju započnete u Srbiji?

Za razvoj patenta pomogla mi je Agencija Santarelli iz Pariza, a za razvoj prototipa i 3D modele za proizvodnju alata kompanija iz Čačka. Važno je to da proizvode, a pogotovo one iz medicine, subvencioniše i promoviše Privredna komora Francuske koja i organizuje godišnje takmičenje preduzetnika i dodeljuje nagrade.

Većina devojaka vaših godina zaokupljena je izlascima, a vi ste se posvetili patentiranju. Imate li vremena i za zabavu?

U Francuskoj se od vrtića pa do kraja studija ima vrlo malo vremena za izlaske i zabave, na sreću sve moje zimske i letnje odmore provodim u Srbiji i zato sam odlučila da svoju karijeru nastavim u Srbiji. Sigurna sam da se svuda mladi zabavljaju i da ih to ne sprečava u tome da budu kreativni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

aleksandra petričevićizumpatent
Komentari (0)
Dodaj komentar