Philips i LG Electronics osnivaju još jednu zajedničku kompaniju

Evropska komisija je dala zeleno svetlo za formiranje zajedničke kompanije ulaganjima od strane holandskog Koninklijke Philips Electronics-a i južnokorejskog LG Electronics-a. Philips i LG su još prošlog novembra objavili da nameravaju da objedine svoje organizacione jedinice za proizvodnju katodnih cevi u jednu zajedničku kompaniju.

Ova dva elektronska giganta su, tom prilikom, saopštila da će nova kompanija, sa godišnjim bilansom prodaje od šest milijardi dolara, kao i sa svojih 36.000 radnika, postati vodeći svetski proizvođač CRT ekrana (CRT ekrani su katodne cevi koje se ugrađuju u televizore i obične, desktop računarske monitore). Odobravajući objedinjavanje sa odnosom učešća 50:50, Evropska komisija je izrazila uverenje da će nova kompanija moći sa uspehom da odoli pritisku “zgusnutog” tržišta, na kojem su, pored Philips-a i LG-a, glavni akteri giganti poput Sony-ja, Matsushita Electric Industrial-a, Toshiba-e i Thomson-a.

Evropska komisija je zadovoljna jer se uverila da nova zajednička kompanija neće uticati na proizvođače prstenova sa feritnim jarmom, jedne od esencijalnih komponenti katodne cevi, te da nema nameru, niti moć da monopolizuje tržište televizora i/ili računarskih monitora.

Ovo nije prvi slučaj da ove dve kompanije uspešno sarađuju. One već poseduju zajedničku kompaniju LG Philips LCD, takođe sa odnosom investicionog kapitala 50:50, koja se bavi proizvodnjom LCD ekrana za prenosive računare i monitore. Philips-u i LG-u je pošlo za rukom da Evropsku komisiju uvere da neće dolaziti do neposredne interakcije novih poslovnih poteza na CRT tržištu sa funkcionisanjem zajedničke kompanije LG Philips LCD.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar