Photoshop – Kako dobiti efekat TV ekrana

Predstavićemo vam jedan od načina za dobijanje linija TV ekrana u Photoshop-u. Pristup je da prvo kreiramo odgovarajući šablon (linije) koji zatim možemo dodati bilo kom grafičkom radu. Da krenemo odmah, po koracima:


  1. Pokrenite Photoshop i otvorite novi dokument veličine: width=150 piksela i hight=2 piksela. Pozadina (background) neka bude providna (transparent).

  2. Dobićemo prazno, providno platno. Sa palete alatki izaberite „Line Tool“, ako dvostruko kliknete na ovu alatku, pojaviće se na desnoj strani prozorčić „Line Options“. U ovom prozorčiću ćemo izvršiti podešavanja: debljina linije neka bude 1 piksel i isključite opciju „Anti-aliased“.

  3. Uvećajte platno radi bolje preglednosti, sa prečicom „Ctrl+znak(+)“ i povucite liniju u gornjem delu (duž gornjeg piksela) sa jednog kraja na drugi.

  4. Sa prečicom „Ctrl+A“ selektujte seo rad, i sa „Ctrl+C“ iskopirajte u clipboard.

  5. Izaberite padajući meni „Edit> Define Pattern“, otvoriće vam se novi prozor u kome treba da unesete naziv za novu mustru (šablon). Unesite naziv, recimo „TV“ i kliknite na „OK“. Ovim smo završili definisanje TV šablona.

  6. Otvorite sliku na koju želite da primenite efekat TV ekrana.

  7. Dodajte noci sloj (layer) slici, prečicom „Shift+Ctrl+N“ ili preko menija „Layer> New> Layer“.

  8. Selektujte novi sloj, klikom na naziv sloja u prozoru „Layers“ i izaberite meni „Edit> Fill“. Otvoriće se novi prozor, gde treba da u sekciji „Contents“ iz liste izaberete „Pattern“, i iz donje liste „Custom Pattern“ izaberite upravo kreirani šablon. Kliknite na „OK“.

  9. Na kraju ćemo izvršiti mala podešavanja, kliknite na novi sloj i podesite „Blanding mode“ na „Overlay“, a „Opacity“ na 50%. Trebalo bi da ste dobili sliku i efekat kao u našem primeru (vidi sliku).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

rad na kompjuteru
Komentari (0)
Dodaj komentar