Piknik u orbiti

MirCorp je mešovita, američko-ruska kompanija, sa sedištem u Holandiji. Njen poslovni plan je vrlo zanimljiv – organizovanje putovanja u orbitu za one koji imaju dovoljno dubok džep da plate takvo zadovoljstvo. Ova firma je u delimičnom vlasništvu kompanije Energia, koja je izgradila orbitalnu stanicu Mir.

O problemima sa svemirskom stanicom „Mir“ i odlukom ruske vlade da se izvrši njeno „prizemljenje“ u okean, već je bilo reči u ovoj rubrici i to u članku Kraj mira ne znači početak rata. Naravno, ovakav je razvoj situacije ugrozio poslovne planove kompanije MirCorp, koja je upravo planirala prvi izlet u orbitu, koji bi uključio i boravak na ovoj orbitalnoj stanici. Zainteresovan za „obilazak“ je bio kalifornijski biznismen Dennis Tito, spreman da plati 20 miliona dolara za to zadovoljstvo početkom 2001. godine. Ali, do tada će „Mir“ već dospesti u okean, pa je MirCorp morao da razmišlja o novim načinima organizovanja svemirskih turističkih aranžmana.

Saradnja ove kompanije sa Rusijom se nastavlja, i originalni biznismeni se nadaju da će postići dogovor o turističkim posetama Internacionalnoj Svemirskoj stanici, odnosno ruskom modulu koji se nalazi u njenom sastavu. Pomenuti biznismen je još uvek spreman da plati i podjednako bi voleo da poseti i ovu novu destinaciju. Paralelno sa ovakvim pregovorima, MirCorp planira i izgradnju turističkog svemirskog broda koji će koštati oko 100 miliona dolara i koji bi trebao da bude gotov u naredne dve godine. U međuvremenu, za putovanja će biti korišćeni ruski teretni brodovi, od kojih će i neki vršiti snabdevanje Internacionalne svemirske stanice.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

nauka
Komentari (0)
Dodaj komentar