Plaćanje mobilnim telefonom

Mobilni telefon može nam u bliskoj budućnosti poslužiti kao „elektronski novčanik“. To će se najpre desiti u Japanu i Južnoj Koreji, a zatim i u ostalim delovima sveta. Uslugu će prvi put u svetu ponuditi najveći japanski operater mobilne telefonije – NTT DoCoMo. Realizovaće je u saradnji sa konzorcijumom BitWallet, koristeći njegov sistem elektronskog plaćanja Edy. Na taj način moći će da se kupuje po brojnim prodavnicama širom Japana i Južne Koreje, ali i da se mobilni telefon koristi kao identifikaciona i kreditna kartica.

BitWallet konzorcijum čini 25 članica, a na njegovom čelu nalazi se kompanija Sony. Sa svojom uslugom konzorcijum je otpočeo 1999. godine a, po očekivanjima kompanije Sony, taj sistem plaćanja prihvatiće još u toku ove godine oko 25.000 prodavnica, dok će u poslovanju učestvovati oko 8,5 miliona kupaca. Sistem plaćanja Edy zasniva se na Sony-jevoj Felica kartici sa ugrađenim čipom koji podržava 40 različitih aplikacija. Nova usluga kompanije NTT DoCoMo sigurno se može uklopiti u te aplikacije.

Za razliku od klasičnih kartica, koje se ubacuju u odgovarajući čitač i ostvaruju direktnu električnu konekciju sa čitačem, Sony-jeva kartica Felica se jednostavno približi Edy senzoru na udaljenost od desetak centimetara. U slučaju plaćanja u nekoj od prodavnica koje podržavaju tu uslugu postupak se obavlja za samo 0,2 sekunde. Novčani iznos upisuje se u terminal koji postoji u prodavnici, a svakim priključenjem terminala na servisni centar (dva do tri puta dnevno) ažuriraju se podaci.

Sistem Edy će za početak povezivati preko 9.000 prodavnica u Japanu. U toku je testiranje ove usluge, a ono bi trebalo da se završi tokom jula. Nakon toga, mobilni telefoni sa mogućnošću elektronskog plaćanja pojaviće se u prodaji. Korisnicima će na taj način biti omogućeno da svoje novčane transakcije obavljaju od kuće ili bilo kog drugog mesta. Čipovi koji omogućavaju elektronsko plaćanje prilagođeni su ugradnji i u mobilne uređaje druge vrste, tako da se pored mobilnih telefona mogu koristiti PDA i drugi uređaji.

Osim operatera NTT DoCoMo za ovu uslugu putem mobilnih telefona zainteresovan je i drugi po veličini japanski operater – KDDI Corporation. Takođe, ugradnja čipa će mobilnim telefonima omogućiti da preuzmu ulogu identifikacionih kartica. Na tom planu se već pregovara sa podzemnom železnicom East Japan Railway i avionskom kompanijom Nippon Airways.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mobilni telefoni
Komentari (0)
Dodaj komentar