Pokretni džepni bioskop

Sve popularnijim malim portabl uređajima, koji zamenjuju uređaje većih dimenzija (računare, štampače i druge), pridružuju se i minijaturni projektori. Oni će predstavljati idealno rešenje za privatnu i poslovnu primenu u pokretu. Na primer, odlično će poslužiti za malu poslovnu prezentaciju za nekoliko posmatrača. Isto tako, obezbediće pravu „home theater“ zabavu na putovanjima i u kampovima – gledanje filmova, fotografija ili video-inserata snimljenih digitalnim fotoaparatima i kamkorderima.

Uklapajući se u ove ideje, kompanija Mitsubishi napravila je prvi DLP čipset malih dimenzija, koji će omogućiti da se naprave sićušni džepni projektori. Pored samog čipa, kompanija Mitsubishi napravila je i kompletan džepni (ručni) DLP LED projektor. Pozadinsko svetlo za njegovo funkcionisanje ostvareno je primenom LED dioda (koriste se tri diode za crveno, plavo i zeleno svetlo), a čiji je vek trajanja do 10.000 sati. Intenzitet osvetljenosti je 250 luksa. Uređaj je smešten u zaštitno kućište, radi zaštite od oštećenja pri transportu i prljanja ekrana pri upotrebi.

Ovaj džepni projektor ima dimenzije 123 x 47 x 97 milimetara i masu 450 grama. Podržava sliku prirodne SVGA rezolucije (800 x 600 piksela), a maksimalno do kvaliteta XGA rezolucije (1.024 x 768 piksela). Podrazumeva se da je za projektovanje potrebno i platno za reprodukciju. Veličina slike koja se dobija pri reprodukciji je 12 do 60 inča po dijagonali, što je optimalno za displej sa 40 do 50 inča. Radi prikazivanja sadržaja na različitim ekranima ili preuzimanja sadržaja za prikazivanje ovaj projektor ima različite vrste priključaka – S-Video, RCA, 35 mm audio džek, kao i VGA priključak.

Novi Mitsubishi-jev džepni DLP LED projektor napaja se baterijama koje obezbeđuju neprekidan rad u trajanju do dva i po sata. Pored baterija, uz njega se isporučuje AC kabl za napajanje i CD sa softverom i uputstvom za rukovanje. Prodaja ovog uređaja otpočeće najkasnije u septembru ove godine, a najavljena je cena od oko 800 dolara. Za sve one koji žele da budu u trendu i da na putovanju (u automobilu ili u nekom drugom vozilu) ili na letovanju iznenade sve prisutne ovom atraktivnom „stvarčicom“ – originalnim džepnim bioskopom, navedena cena sigurno neće predstavljati znatnu prepreku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar