Poluprofesionalni digitalni fotoaparat

Olympus je u oktobru predstavio nov model poluprofesionalnih digitalnih fotoaparata svoje E serije. Pun naziv mu je Olympus D-SLR E3. Kako kažu iz Olympus-a, to je digitalni aparat s najbržim autofokusom (sporost autofokusa bila je jedan od glavnih nedostataka prethodnih modela ove serije).
Olympus D-SLR E3 spada u najsavremenije digitalne fotoaparate za poluprofesionalnu primenu, mada ga mogu koristiti i amateri, jer funkcioniše potpuno automatski. Korisnik treba samo da izabere šta će snimati i pritisne okidač. Sve ostalo odradiće sam aparat, dajući pri tom vrlo kvalitetne snimke u rangu poluprofesionalnih aparata. Brz autofokus omogućava mu brzo i precizno slikanje, a pri okidanju aktivira se i opcija mehaničke stabilizacije po novoj Olympus-ovoj tehnologiji, koja pomoću senzora prati moguće pokrete i vibracije (nestabilnosti) i poništava ih.
Dimenzije ovog fotoaparata su 142,5 x 116,5 x 74,5 mm, a težina 810 grama. Napaja se litijum-jonskim baterijama, koje omogućavaju snimanje 610 fotografija s jednim punjenjem. Displej, koji kod fotoaparata ima funkciju tražioca slike, ima dijagonalu 2,5 inča (6,4 centimetara). Spada u kvalitetnije LCD ekrane (Hyper Crystal LCD), ima rezoluciju 230.000 piksela i podešavanje osetljivosti u 15 novoa. Zumiranje slike je 5, 7 ili 10 puta. Iznad glavnog displeja je mali pomoćni displej za prikazivanje najznačajnijih informacija. Detaljnije informacije o svim funkcijama mogu se dobiti na glavnom displeju pritiskom na „info“ taster.
Kućište ovog digitalnog fotoaparata napravljeno je od legure magnezijuma i deluje zaista efektno. Najvažniji deo – senzor, u ovom slučaju je Live MOS senzor s punom rezolucijom 11,8 megapiksela, dok je njena efektivna vrednost 10,1 megapiksel. Slike su odličnog kvaliteta, a tome znatno doprinosi i Super Sonic Wave filtar, koji obezbeđuje maksimalnu redukciju prašine. U osnovi funkcija ovog aparata je procesor True Pic III. Snimljne fotografije su različitih dimenzija. Najveća ima rezoluciju 3864 x 2736 piksela, dok je odnos geometrije slika 4:3. Memorijski prostor za smeštaj fotografija proširen je pomoću dvostrukog slota za memorijske kartice formata CompactFlash Type I i II, Microdrive i xD Picture Card.
Olympus D-SLR E3 ima USB 2.0 priključak za direktno povezivanje s kompjuterima i drugim uređajima i transfer fotografija. Upravljanje aparatom preko menija je vrlo jednostavno. Meni je ponuđen na devet jezika, a preko Interneta se mogu preuzeti i verzije na još nekoliko jezika. Olympus je jedan od retkih proizvođača koji daje podršku i za srpski jezik, tako da će s pojavom ovog modela na našem tržištu verovatno i ta mogućnost biti regulisana. Njegova pojava na tržištima širom sveta očekuje se do kraja 2007. godine, a cena se kreće od 2.000 do 3.000 dolara (zavisno od dodatnog pribora koji se isporučuje uz aparat).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

digitalnifotoaparatkompjuteriolympus d-slr e3poluprofesionalni
Komentari (0)
Dodaj komentar