Pomoć stiže sa mobilnog telefona

„Ključna uloga mobilnih telefona u budućnosti biće pomoć za stare, nemoćne i bolesne!“ Rukovođena ovom parolom, švajcarska kompanija Precisa napravila je svoj novi mobilni telefon pod nazivom Secufone. Telefon je vrlo jednostavan za upotrebu, a vrlo koristan onima kojima je pomoć najpotrebnija – starima, bolesnima i deci.

Secufone funkcioniše kao kombinacija GPS i GSM funkcionalnosti i alarmnog sistema koji se aktivira pritiskom samo jednog dugmeta. Vrlo je pogodan za primenu u ustanovama zaduženim za pružanje pomoći ljudima (bolnice, starački domovi). Aktiviranjem alarma mobilni telefon i njegov vlasnik direktno se povezuju sa operativnim centrom, koji dalje preuzima odgovarajuće aktivnosti radi pružanja pomoći.

Na taj način pomoć mogu zatražiti i osobe koje su zalutale, kao i svi oni kojima je potrebna informacija o lokaciji. Upravo zbog okolnosti u kojima se uglavnom koristi, ovaj telefon ima i tzv. handsfree varijantu korišćenja. Bez potrebe da se pomeraju i ulažu dodatne napore kako bi došli do mobilnog telefona, korisnici mogu zaduženoj osobi u operativnom centru da objasne u kakvoj se situaciji nalaze.

Secufone je mobilni telefon za tri frekventna područja (800/1.800/1.900 MHz). Podržava, pored GSM, GPS i GPRS standarde. Ima širok transreflektivan ekran sa punim kolorom. Takođe je osetljiv na dodir, tako da pruža mogućnost interaktivne primene. Vrlo je jednostavan za primenu, ima samo četiri velika tastera ispod ekrana. Jedan od njih je crvene boje i služi za aktiviranje alarma.

Ovaj koristan mobilni telefon napaja se baterijama koje se dopunjuju (punjenje traje tri sata). Na taj način omogućeno je neprekidno korišćenje telefona u režimu razgovora u trajanju od 300 minuta, dok se u stand by režimu može koristiti 24 časa. Povoljna okolnost je i to što je, čak i kada je telefon u režimu čekanja, aktivna GPS funkcija (svakih pet sekundi fiksira se lokacija korisnika).

Napredne karakteristike ovog telefona znatno su poboljšane razvojem nove GPS antene, koju je kompanija Precisa realizovala u saradnji sa kompanijom Sarantel (poznati proizvođač antena za mobilne uređaje). Na taj način ostvareno je vrlo precizno određivanje lokacije, sa tačnošću od pet metara. Mobilni telefoni Secufone od kraja avgusta dostupni su u Evropi i Severnoj Americi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mobilni telefoni
Komentari (0)
Dodaj komentar