Poslovni sastanci „oči u oči“ nisu više „in“

Posle terorističkih napada na Njujork i Vašington, sve je manje onih koji su raspoloženi za poslovna putovanja. Let avionom se sve češće zamenjuje „letom u mestu“ – kompanije koje obezbeđuju rešenja za video-konferencije su na dobitku. Primećen je znatan rast njihovih deonica, poseta njihovim sajtovima je porasla za 2 do 3 puta u proseku, interesovanje neprekidno raste. Mnoge firme se prvi put odlučuju za korišćenje ovakvih usluga kako bi izbegle rizične letove.

Iako su prednosti očigledne, proteklih godina je interesovanje bilo manje-više stabilno, pri čemu je bilo prisutno i nepoverenje u ovakvu tehnologiju. Predrasude su takođe igrale važnu ulogu: mnogi su direktori bili uvereni da ništa ne može da zameni sastanak „oči u oči“. Takođe, nisu ni svi bili spremni da se odreknu putovanja, dnevnica i prilike da obiđu deo sveta koji do tada nisu videli. Danas bi, ipak, najradije ostali u svojim kancelarijama.

Prepreke masovnijem korišćenju video-konferencija su, još uvek, visoka cena, neisplativo ulaganje za manje kompanije, ali sve privlačnija investicija za najveće „igrače“. Da bi se slika i tekst „tečno“ prenosili, bez seckanja, prekida i kašnjenja, i da bi se ostvarila komunikacija u realnom vremenu, neophodno je vršiti prenos pomoću optičkih kablova. Sistemi u kojima se koristi ISDN ili neki oblik DSL veze, još uvek ne daju zadovoljavajuće rezultate, mada se pojavljuju i nova rešenja koja obećavaju značajna poboljšanja i na ovom polju.

Najmoćniji sistem koji se trenutno nudi na tržištu jeste onaj britanske kompanije GlobalTable, koja poseduje optički kabl kapaciteta 4,5 Mb/sec, što je brzina koja obezbeđuje kvalitet slike i tona vrlo blizak onom koji nudi DVD. Ali, za takvo zadovoljstvo je potrebno platiti 120.000 do 750.000 dolara (troškovi obezbeđivanja hardvera i podešavanja sistema), uz dodatnih 13.000 dolara mesečno za neograničeni protok informacija, tj. „sastančenja do besvesti“. Za kompanije kojima je ovo preskupo (a takvih je mnogo), firma GlobalVideoCom nudi ISDN sistem za konferencije, gde se podaci prenose brzinom od 324 Kb/sec, sa solidnim kvalitetom slike i tona, i cenom od 215 dolara po satu konferencije između Londona i Njujorka.

Iako su navedene cene veoma visoke, mnoge su kompanije našle svoju računicu, i čak počele da štede: dvosatni sastanak na Internetu je za njih jeftiniji od avionske karte i dnevnica koje treba platiti. A o strahu od letenja da i ne govorimo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar