Povratak kompjuterskih dinosaurusa

ZX Spectrum, Dragon 32, BBC Micro, Commodore 64… Ako imate manje od dvadeset godina, onda će ova imena delovati zbunjujuće, ali ako ste u kasnim dvadesetim ili ranim tridesetim, sigurno je da će vas preplaviti toplo osećanje nostalgije. U osamdesetim godinama je zaživeo pojam „kućni kompjuteri“, a gore navedeni „primerci“ su upravo imena „mikroračunara“ koji su pre oko 2 decenije počeli da osvajaju domove i zauvek menjaju način zabave, učenja, ali i naš pogled na svet.

Jedan od fenomena današnjeg Interneta su emulatori, programi koji imitiraju ove „kompjuterske dinosauruse“ i omogućavaju vam da igrate nekad omiljene igre. Veliki broj sajtova nudi ovakve programe, ali i igre koje će vas starije podsetiti na neverovatno uzbudljive trenutke uživanja, a mlađu publiku povesti na zanimljivo putovanje u prošlost. U poslednje vreme je primetno formiranje potkulturnih grupa, obožavalaca i zanesenjaka koji „oživljavaju“ stare mašine i daju nam mogućnost da se prisetimo prvih koraka personalnih računara.

Ali paralelno sa pojavom emulatora i velikog broja „nostalgičarskih“ web-sajtova, traje i polemika o tome koliko je čitava pojava legalna, odnosno ilegalna. Ko poseduje autorska prava? Da li je protivzakonito kopirati „stare“ igre sa Interneta i da li emulatori krše zakone koji se tiču zaštićenih imena?

Terry Anslow, stručnjak za autorska prava u oblasti softvera, tvrdi da je u pitanju krivično delo. „I u slučaju emulatora kompjuterskih sistema i što se tiče igara, u pitanju je kopiranje zaštićenog imena kompanije i, samim tim, ugrožavanje autorskih prava“. S druge strane, grupa CLEAR, koja vodi „pro-emulatorsku“ kampanju, tvrdi da su stari kompjuteri, kao i softver pisan za njih, komercijalno nedostupni, pa samim tim i nema govora o kršenju zakona. Polemici se pridružuje i američka organizacija Digital Software Association, koja podseća na činjenicu da u SAD autorska prava traju najmanje 75 godina, i da to što igara nema na policama prodavnica ne znači ništa.

Dok traje polemika, iskoristite priliku, „svratite“ do prve mašine za pretraživanje i ukucajte ime svog nekadašnjeg ljubimca, a zatim zaplovite kroz svet mikroračunara sa „moćnim“ RAM-ovima od 32, 48 ili 64 kilobajta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar