PowerPoint – Napomene u vezi sa štampanjem

Iako su PowerPoint prezentacije prvenstveno namenjene prikazu sadržaja na ekranima ili video-bimovima, ponekad ćete imati potrebu i da odštampate slajdove prezentacije. Kod štampe PowerPoint ima izvesnih podrazumevanih pravila kako se štampa svaki pojedinačni objekat na stranici. (Naravno, ova podrazumevana pravila možete zaobići.)

Izaberite padajući meni „View> Black and White“ (u novoj verziji PowerPoint-a meni je „View> Color/Grayscale> Grayscale“); da biste dobili prezentaciju u crno-belim (sivim) tonovima i videli kako će slajdovi izgledati pri štampi. Da biste promenili podešavanja štampe bilo kog objekta slajda, kliknite desnim tasterom iznad njega i zatim izaberite „Black and White“, te potom selektujte odgovarajuću opciju štampe za svaki od objekata. Objekti definisani Master slajdom mogu biti selektovani prelaskom na Master page View.

Pored svega navedenog, kada imate potrebu da štampate slajdove, treba da znate da svakom slajdu možete da dodelite napomenu ili kratki opis. Za ove potrebe PowerPoint poseduje mogućnost koja se zove Notes Pages, ili Speaker“s Notes (u zavisnosti od toga koju verziju koristite). Da biste videli Notes page za bilo koji slajd, idite na meni View i selektujte Notes Pages. Videćete umanjenu sliku vašeg slajda, a ispod slajda prostor za unos napomena, opisa, skripti, tj. bilo kakvog teksta. Možete iskoristiti opciju Cut and Paste i iz Word-a prebaciti odgovarajući blok teksta za opis slajda.

Ovo je jako dobra opcija koja će pomoći prezentatorima da uz svaki slajd imaju pripremljen tekst koji treba da služi obrazloženju datog slajda. Da biste ovako podešene slajdove sa napomenama i odštampali, otvorite klasični „Print“ dijalog prozor i unutar „Print What:“ sekcije, koja se nalazi na dnu dijaloga, izaberite Notes Pages. Prvobitno je ova opcija bila namenjena publici kojoj bi se podelio štampani materijal posle prezentacije (što ni sada nije loše), a zatim se opcija usmerila na pomoć prezentatoru.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

rad na kompjuteru
Komentari (0)
Dodaj komentar