PowerPoint – Pozadine slajdova

Vrlo lako možete promeniti format vaših slajdova dodavanjem fotosa ili drugih grafičkih elemenata u pozadinu (background) slajda. Da biste ovo uradili izaberite meni „Format> Background“, sa padajuće liste izaberite „Fill Effects“ i pređite na karticu „Picture“. Pritisnite dugme „Select Picture“ i locirajte sliku na lokalnom disku koju želite da upotrebite kao pozadinu slajda. Kada pronađete sliku i kliknete „OK“, program će vas vratiti u dijalog „Background“. Ovde vam se sada nude dve mogućnosti:

  • ako kliknete na Apply – izabrana slika će biti primenjena kao pozadina samo na tekući slajd, a
  • ako kliknete na Apply to All – slika će biti primenjena kao pozadina kod svih slajdova.

Ako niste znali PowerPoint od verzije 2000 podržava i animirane GIF-ove. Da biste ubacili bilo koji animirani GIF u vaš slajd, izaberite meni „Insert> Picture“, a zatim ili opciju „Clip Art“ ili opciju „From File“, a sve u zavisnosti od toga gde je GIF fajl lociran. Locirajte animaciju i kliknite dugme „Insert“. Unutar slajda prikazaće se samo prvi frejm animacije, ali kada pređete u Slide Show prikaz, videćete celu animaciju. Animirane GIF-ove možete primeniti i kao pozadine slajdova. Naravno, sigurno je da animacije neće ići ispod teksta slajda, već pored tekstualnih zapisa. U pozadini je preporučljiva mala, ili čak nikakva animacija, a sve zbog usredsređivanja pažnje posmatrača na samu materiju prezentovanja.

Ugrađena opcija „PowerPoint Central“ vam obezbeđuje pristup dodatnim korisnim informacijama u vezi sa PowerPoint-om, i to od clipart-ova, slika, zanimljivih pozadina (backgrounds), zvukova, šablona, do linkova ka drugim izvorima podataka. Da biste pokrenuli ovu opciju, izaberite meni „Tools> PowerPoint Central“ (kod Office XP-a meni je Tools> Tools on the Web…). Ukoliko ste konektovani na Internet, bićete upitani za proveru dostupnih update-ova. Ako postoji novi update, možete „skinuti“ njegovu najnoviju verziju. Ipak, da biste potpuno iskoristili sve mogućnosti opcije „PowerPoint Central“, biće vam potreban originalni Office CD-ROM, da biste uopšte mogli da pristupite fajlovima koji se nalaze u ValuPak folderu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

rad na kompjuteru
Komentari (0)
Dodaj komentar