Pretraživač Biblije na srpskom

Na terenu domaćeg softvera nedavno se pojavila jedna vrlo prijatna inovacija. Radi se o Pretraživaču Biblije, programu čiji je autor Vladan Antanasijević. Zahvaljujuću njegovom trudu, najčitanija knjiga svih vremena, u kojoj su izloženi osnovi pravoslavne hrišćanske vere, dobila je svoje elektronsko izdanje i na srpskom jeziku. Ovaj program realizovan je u HTML obliku i sadrži u sebi celokupno Sveto Pismo Starog i Novog Zaveta u prevodu Đure Daničića i Vuka Karadžića.
Program je podeljen na nekoliko celina. Srce programa je pretraživač koji omogućuje pretraživanje Biblije po ključnim rečima i uz korišćenje logičkih operatora (I, ILI, NE), a interfejs daje veliku fleksibilnost pretraživanja. Moguće je odabrati delove Svetog Pisma (po knjigama) na koje se pretraga odnosi i, posle nekoliko trenutaka, pojaviće se svi stihovi koji odgovaraju zadatim kriterijumima, sa svojim „adresama“, tj. knjigom i poglavljem kojem pripadaju, a klik na adresu će vas odvesti pravo u tu knjigu i poglavlje. Stihovi se mogu čitati, kopirati na sistemski clipboard ili snimiti na disk radi kasnijeg čitanja.
Osim pretraživanja, elektronsku Bibliju je moguće i čitati. Klikom na opcije „sadržaj“ ili „Biblija“ otvara se prozor sa sadržajem Sv. Pisma razvrstanim po knjigama i glavama, iz kojeg birate ono poglavlje koje vas zanima.
Sistemski zahtevi nisu veliki: 14 MB na hard disku, Internet Explorer 4 ili bolji, Macromedia Flash Player 2 ili bolji (dolazi standardno uz Windows 98), Cyrillic Multilanguage Support i podrška za srpsku tastaturu.
Sada je dostupan i upgrade za ovaj program, a sve to možete preuzeti sa lokacija www.vant.bizland.com ili http://members.xoom.com/vant2000. Kontakt adresa za vaše komentare i sugestije je vant@iname.com.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Ovi linkovi ne rade