Pretraživanje aktuelnih vesti

Sigurno ste se do sada susreli sa pretraživačima koji, pored rezultata u vidu kategorija, sajtova i stranica, na vaš upit odgovaraju i vestima koje imaju veze sa ključnom rečju ili frazom koju ste zadali. Jedan od takvih pretraživača je Yahoo ali ste, koristeći ga, možda i primetili da vesti nisu baš sveže.

Svaki pretraživač se oslanja na softver koji se u žargonu naziva spider ili robot i koji je odgovoran za popunjavanje baze podataka (indeksa) mašine za pretraživanje. Naime, ovakav softver „krstari“ mrežom, „obilazi“ sajtove i stranice i informacije o njima donosi u bazu podataka. Kada ukucate ključnu reč ili frazu u polje za pretraživanje, sajtovi i stranice koji odgovaraju vašem upitu se pronalaze upravo u pomenutoj bazi podataka.

Što se tiče vesti, problem se sastoji u sledećem: spider-u je potrebno u proseku 15 do 30 dana da obiđe Web (ili tačnije rečeno samo jedan njegov deo), tako da su indeksirane informacije u samom startu stare najmanje 15-tak dana. Zato se i dešava da na Yahoo-u, kao rezultate pretrage, dobijete vesti koje više nisu aktuelne. Testirajući ovaj pretraživač, u nekim slučajevima kada znamo da postoje veoma sveže vesti o određenim ličnostima i događajima, dobijali smo rezultate koji su bili i stariji od 9 meseci.

Kompanija Moreover je našla rešenje i za ovaj problem: napravila je pretraživač koji pretražuje isključivo news-sajtove, odnosno one stranice koje se bave aktuelnim vestima. U ovom trenutku Moreover-spider pretražuje oko 2.400 takvih adresa, odnosno sve stranice koje su relevantne i važne u ovoj oblasti.

Problem zastarelih vesti je na ovaj način izbegnut: umesto čitavog Web-a, pretražuje se samo ograničeni broj adresa. Sadašnjih 2.400 sajtova može da bude indeksirano za samo 15 minuta, odnosno svakih 15 minuta spider pregleda ove adrese.

Altavista je prvi pretraživač koji će početi da koristi usluge kompanije Moreover, i to na taj način što ćete za zadatu ključnu reč moći da izvršite i pretragu po aktuelnim vestima. Umesto nekadašnjih „bajatih“, rezultati će biti maksimalno sveži i njihova starost će se meriti u minutima.

Na ovakvu vrstu saradnje će se, verovatno, odlučiti i drugi veliki pretraživači: trenutno sa Moreover, po ovom pitanju, pregovaraju i Yahoo, Google i Excite@Home. Što se tiče Altavista-e, pretraživanje vesti u saradnji sa Moreover je dostupno od 19. marta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar