Primenite ovih 7 koraka i napravićete LOZINKU koju nijedan HAKER neće otkriti

Rešili ste da osigurate svoj profil ili i-mejl adresu lukavom lozinkom tipa „SD9/&i#b&6“ koju nijedan haker nikada neće „provaliti“?

Varate se – iz Američkog Nacionalnog instituta za standarde i tehnologiju poručili su da i ovakve lozinke vrlo brzo mogu da se otkriju.

Kako biste ipak napravili šifru koju ni najdarovitiji hakeri današnjice neće probiti, dovoljno je samo da primenite ovih 7 koraka.

Zaboravite na brojke i slova

Šifre su nam obično neki pojmovi, datumi, imena dece ili kućnih ljubimaca, što je jako lako za obaranje. Gledajte da šifra uz neki broj ili slovo ima i neku frazu, samo vama bitnu, koju ste davno upamtili.

Recimo „čitamalanaforda8E3igrabezprestola“ je odlična i teško će se ikada otkriti.

Mora da izdrži najmanje 100 pokušaja

Dakle, ako neko ko je vičan preturanju po tuđim životima nije u stanju da je iz 100 pokušaja probije, niste loši.

Što duže, to bolje

Ne obraćajte pažnju na automatiku kad vas upozorava da vam je lozinka sasvim dobre dužine. Što duža i složenija lozinka, bolje za vas.

Ne menjajte je stalno

Neki od vas čuli su da se lozinke moraju menjati na svaka 2 ili 3 meseca, pa obično zamenite broj u njoj ili neku reč. Bolje da imate dužu i jaču lozinku nego neku kraću kojoj ćete samo 2 ili 3 polja menjati stalno.

Laka, jednostavna ali i složena

Izaberite neku dobru frazu, vama lako pamtljivu za lozinku. Šifra mora da bude jedinstvena ali ne i komplikovana.

Znaci

U lozinku možete komotno ubaciti i neki znak, kao i opis nečega.

Primenite potvrdu lozinke u dva nivoa

Hakere možete izludeti s dodatnim nivoom zaštite. Ako se dokopaju vaše lozinke, teže će je srušiti na narednom nivou zaštite u kojoj ćete na mejl, SMS ili u posebnoj aplikaciji dobiti kod kako biste se mogli prijaviti u taj profil.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

lozinka
Komentari (0)
Dodaj komentar