Privatna hi-tech soba za rad i zabavu

Verovatno zbog prenaseljenosti u svojim velikim gradovima i nedostatka stambenog prostora, Japanci su izmislili pokretnu privatnu sobu koja se može koristiti za rad ili zabavu. Šta još Japancima neće pasti na pamet? Ipak, možda je i krajnje vreme da se nešto učini za zaštitu privatnosti. Ovu „hi-tech“ sobu napravila je kompanija Yamaha. Prvi modeli tih soba bili su namenjeni muzičarima (ili ljubiteljima muzike), koji su na taj način mogli da se izoluju od celog sveta i uživaju u muzici ili da rade na stvaranju svojih umetničkih dela.

Nova varijanta „privatne sobe za odrasle“ zove se Avitecs My Room. Kao što je rečeno, namenjena je radu, učenju ili zabavi. Ona se može, na primer, postaviti u studentskom domu i na taj način svom vlasniku omogućiti učenje u potpunom miru. Može se, s obzirom na to da sadrži personalni računar, korisiti i za obavljanje različitih poslova uz pomoć računara. Podrazumeva se da predstavlja i idealan prostor za odmor i zabavu, pogotovo zato što sadrži DVD plejer i omogućava gledanje filmova samostalno ili u društvu (u onom broju koliko se u nju može smestiti).

Avitech My Room je drvena konstrucija sa vratima i neophodnom unutrašnjom opremom – sto sa računarom i ostalim uređajima, stolica, mala polica i još nekoliko detalja, kao i odgovarajući priključci za napajanje, Ethernet, TV i telefon. Yamaha proizvodi tri varijante soba – u prirodnoj boji drveta (natural), srednjesmeđoj (standard) i tamnosmeđoj boji (deluxe). Prve dve varijante razlikuju se samo po boji i imaju spoljne dimenzije 1.424 x 1.866 x 2.056 milimetara i masu 245 kilograma. Deluks varijanta je nešto veća, s obzirom na to da ima deblje zidove i bolju zvučnu izolaciju (1.464 x 1.906 x 2.076 milimetara i 340 kilograma). Unutrašnje dimenzije u svim varijantama su iste i iznose 1.328 x 1.770 x 1.964 milimetara.

Za ovu „privatnu sobu“ vrlo je važna zvučna izolacija. U slučaju prve dve varijante ona je označena na skali japanskog industrijskog standarda sa Dr-30, dok deluks varijanta ima oznaku Dr-35. To znači da bi se u slučaju spoljne buke od 90 decibela u unutrašnjosti sobe u prve dve varijante ona čula sa jačinom od 60 decibela (što odgovara buci koja nastaje pri normalnom razgovoru ljudi), dok bi u luksuznoj varijanti buka odgovarala tihom razgovoru (šapatu).

Da na kraju ovu priču kompletiramo i cenama. Zavisno od modela, one iznose od 3.000 do 4.000 dolara za osnovnu konstrukciju i opremu (uz doplatu za priključke i ostale detalje po želji korisnika). Moramo se na kraju još zapitati i hoćemo li u budućnosti kao puževi nositi svoju „kućicu“ svuda sa sobom. Samo da ne bude kao ova – teška 200-300 kilograma!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar