Prodaja milionite licence na godišnjicu pojave Windows-a 2000

Microsoft je u velikom iščekivanju. Naime, tokom februara bi trebalo da proda milionitu licencu za korišćenje Windows-a 2000 i to će se verovatno dogoditi upravo oko godišnjice pojavljivanja ovog operativnog sistema, 17. februara.

Menadžer za velike kompanijske servere u Microsoft-ovom sektoru Windows Bussiness Division Pit Konvej izjavio je da ritam prodaje predstavlja “prijatno iznenađenje”, s obzirom da je NT 4.0 dostigao milion tek posle 17 meseci boravka na tržištu.

Konvej dodaje: “Zaista smo oduševljeni. Ovo je najbrže prihvaćena serverska platforma koju smo do sada napravili. Možda će broj licenciranih primeraka premašiti milion i pre godišnjice”.

Kad smo već kod Microsoft-ovhi softverskih rešenja za velike kompanije, vredno je napomenuti i da je Microsoft izdao novu XML for Analysis specifikaciju koja bi mogla znatno da pojednostavi razvoj OLAP aplikacija. OLAP je metod analize za hronološke strukturirane baze podataka sastavljene na osnovu kompanijskih podataka o funkcionisanju sistema.

Trenutno u beta razvojnoj fazi, XML for Analysis definiše protokol koji omogućava klijentskoj aplikaciji da sastavlja odgovarajuće upite, locira i ažurira OLAP baze podataka preko Simple Object Access Protocol-a (SOAP je protokol nezavistan od platforme i omogućuje programima da preko Interneta razmenjuju instrukcije pisane XML-om; koristi se za izradu web službi, aplikacija i programskih komponenata koje se mogu pozivati preko Interneta), koji, već sada, podržavaju mnogi proizvođači OLAP softverskih rešenja (uključujući i Microsoft-ove glavne rivale na ovom polju – IBM i Oracle) i to kako na Windows, tako i na drugim platformama.

Jedno od svakako najzanimljivijih svojstava XML for Analysis specifikacije jeste to da ona ne zahteva bilo kakav poseban softver za baze podataka na računaru-klijentu, što je u suprotnosti sa OLE DB for OLAP Application Programming Interface-om, standardnim Windows-ovim mehanizmom za pristup OLAP bazama, koji zahteva instalaciju posebne biblioteke instrukcija dobavljenih od strane proizvođača na klijentskom računaru. Beta verzija SDK for Applications, koja će koristiti novi protokol, trebalo bi da se pojavi tokom februara, a konačne verzije XML for Analysis specifikacije i SDK očekuju se do kraja prve polovine 2001.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar