Prolećno čišćenje Outlook Express-a

Svakodnevnim korišćenjem Outlook Express-a i razmenom elektronske pošte, raste i kapacitet vašeg „elektronskog sandučeta“, koji se rasprostire u više foldera i zauzima sve više megabajta prostora. Kako najbolje organizovati ovakvo sanduče i kako je uopšte sve to fizički organizovano na hard disku?

Svaki od Outlook Express-ovih foldera sa e-mail porukama fizički je organizovan u dva fajla koji imaju ekstenzije .mbx i .idx. MBX fajlovi sadrže sam sadržaj svih poruka datog foldera, a IDX fajlovi predstavljaju indeksni fajl datog foldera, koji služi za brže pretraživanje. Pored navedenih, tu postoji još jedan fajl – Folders.nch, koji je tu da definiše relaciju između naziva foldera u Outlook Express-u i odgovarajućih naziva fajlova na vašem hard disku. Kada recimo želite da obrišete određeni folder iz Outlook Express-a, ne bi trebalo da to radite brisanjem fajlova .mbx i .idx, već procedurom unutar samog Outlook Express-a. Kliknete desnim tasterom na folder, izaberete opciju Delete, i zatim potvrdite da zaista želite brisanje foldera.

Međutim, bisanje celih foldera ne predstavlja primarnu tehniku u održavanju vašeg Outlook Express-a u „kondiciji“, i sprečavanju da se ne raširi previše na disku. Bolje rešenje predstavlja povremeni pregled poruka u folderima i brisanje onih koje vam više nisu potrebne. Kada čistite vaš mailbox, bilo bi dobro i da znate koliko koja poruka zauzima prostora na disku. Izaberite padajući meni „View> Columns…“ i skrolujte listu do polja Size (zapazite da za svaki folder možete podesiti drugačija podešavanja kolona) i potvrdite polje za potvrdu. Sada se vratite u folder sa porukama i kliknite na naslov kolone Size da biste sve poruke poređali po veličini. Pregledajte one najveće, pri vrhu, i razmotrite da li su vam i dalje potrebne. Takođe, možete kliknuti i na naslov kolone Received kako bi se poruke poređale po vremenu pristizanja, tako da možete obrisati one najstarije.

Nakon brisanja nepotrebnih poruka, izvršite kompakciju vaših foldera kako biste oslobodili prostor koji su okupirale obrisane poruke. Recimo, svake nedelje, izaberite meni „File> Folder> Compact All Folders“. Ako ovo niste do sada radili, bićete začuđeni koliki ste prostor oslobodili. Mailbox potencijalno može da raste do beskonačnosti, ali samo uz malo pažnje, moći ćete da ga držite pod kontrolom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

rad na kompjuteru
Komentari (0)
Dodaj komentar