Prva ženska ekspedicija na Antarktiku

Na spisku putnica su studentkinje, visoko pozicionirane menadžerke obrazovnih i naučnoistraživačkih centara, analitičarke meteoroloških zavoda, zoo-vrtova, bioloških instituta, psihološkinje i motivacione govornice…

Uspešne dame, njih 76 iz najrazličitijih naučnih oblasti, ukrcale su se na brod u Ušuaji, glavnom gradu argentinske provincije Ognjena zemlja, i krenule put Južnog pola. Istorijska, isključivo ženska ekspedicija na Antarktik organizovana je sa motivom da se ukaže na nejednak položaj žena u nauci.

Prema podacima Uneska, kako je objavio Bi-Bi-Si, samo 28 odsto istraživača na svetu su dame, a još manji procent njih nalazi se na rukovodećim mestima u oblasti nauke. Takođe, put ka Južnom polu biće iskorišćen da se ukaže na neizvesnu ekološku budućnosti planete, a predviđeno je da ekspedicija traje do 21. decembra.

Za boravak od tri nedelje na brodu, sa kog će se iskrcavati u luke najjužnijeg i najhladnijeg dela planete, prijavilo se više od 1.000 kandidatkinja, iz svih delova sveta. Izabrane su najspremnije.

Organizator neobične ekspedicije je organizacija „Majci prirodi su potrebne njene kćerke”, sa sedištem u Australiji, pa je logično da se na spisku putnica našlo najviše naučnica sa ovog kontinenta.

One su u društvu uspešnih naučnica iz Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Velike Britanije, Švedske…

„Želimo da ukažemo na potrebu veće zastupljenosti žena u najvišim naučnim poslovima širom sveta. Žene takođe mogu da budu uspešni lideri, rukovodioci. Pokazalo se i da sve veći broj dama na takvim mestima doprinosi promeni čestih primera diskriminacije, neravnopravnog plaćanja, mizoginije sa kojima se tokom karijere susreću žene širom sveta. I to ne samo u naučnim krugovima”, rekla je za „Gardijan” dr Džesika Tomas, jedna od inicijatorki ekspedicije.

Tokom tronedeljnog putovanja na brodu će razmenjivati iskustva, slušati predavanja o liderstvu, mogućnostima umrežavanja, o načinima sprečavanja pogubnog delovanja čoveka na klimu.

Interesantno je da su ekspediciju delimično finansirale i same putnice koje su platile troškove puta do Ognjene zemlje i smeštaj na brodu. Rutu ekspedicije zahvaljujući društvenim mrežama moguće je pratiti na instagram profilu – „homewardboundprojects”.

(Andrijana Cvetićanin, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

antarktikekspedicijanauka
Komentari (0)
Dodaj komentar