Prvo mesto za BioSens za rešavaje problema gladi

Novosadski Institut BioSens podelio je prvo mesto s još četiri dobitnika na takmičenju u Keniji „Inspire Challenge 2018“ za inovativno rešenje za smanjenje gladi u Africi.

Nagradu od 100.000 dolara iskoristiće u narednih godinu dana kako bi razvio prototip rešenja, navela je danas informativna služba Instituta.

Institut je nastupio na takmičenju u strateškom partnerstvu s najvećim svetskim institutom za unapredjenje sorti kukuruza i pšenice „CIMMYT“ iz Meksika.

Naučnici BioSensa predstavili su tehnologiju koja omogućuje povećanje prinosa na osnovu pametnog izbora semena, bez dodatnih investicija u djubrivo, pesticide i mehanizaciju.

Naučnik BioSens Oskar Marko je kazao da na tržištu postoje hiljade sorti i hibrida, ali je veoma teško izabrati optimalne, odgovarajuće za klimatske uslove i zemljište na nekoj njivi.

To je moguće postići jedino savremenim tehnikama mašinskog učenja i analitike velikih podataka, u kojima je BioSens medju vodećima u svetu, kazao je Marko.

BioSens je bio jedan od 130 prijavljenih timova iz celog sveta, 12 je prošlo u finale, a samo pet je dobilo priliku da u narednih godinu dana realizuje svoju ideju uz finansijsku podršku.

Medju članovima žirija bili su najveći poljoprivredni stručnjaci i predstavnici Fondacije Bila Gejtsa i USAID-a.

Takmičenje organizuje Globalna mreža istraživačkih centara CGIAR, sa ciljem da se razviju inovativne ICT tehnologije koje bi unapredile poljoprivredu Afrike i rešile problem nestašice hrane.

Ostala četiri dobitnika su nagradjena za automatsku analizu podataka o ulovu ribe, za nov način savetovanja poljoprivrednika, za sistem obaveštavanja o neformalnoj trgovini namirnicama i za nov način procene uticaja očekivane kiše na prinose. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar