Računarski miš u obliku pištolja

Dizajn računarskih miševa postaje sve atraktivniji, ali uglavnom zadržava standardni oblik i funkcionalnost. Ipak se ponekad pojave miševi neobičnog izgleda, kakav je upravo SGM2 japanske kompanije Sigma. On je neobičan jer se drži u ruci, a tasteri za upravljanje aktiviraju se poput okidača na pištolju.
Na prvi pogled ovaj neobičan miš liči na igračku u obliku pištolja. Vrlo je malih dimenzija i težine 97 grama, pa je idealan za primenu na prezentacijama, predavanjima i konferencijama. U tim okolnostima korišćenje klasičnog miša podrazumeva neprekidno prilaženje računaru radi izmene sadržaja na ekranu. Korišćenjem ovog miša može se diskretno stajati malo dalje od računara i nesmetano izlagati, uz istovremene efektne izmene sadržaja. Pored ove primene, zbog atraktivnog oblika i malih dimenzija prilagođenih veličini dečje šake, Sigma-SGM2 predstavlja i za najmlađu populaciju zanimljivo „oružje“ za upravljanje računarom.
„Ručni“ miš Sigma-SGM2 izrađuje se u srebrnastoj boji. S gornje strane nalazi se točkić za skrolovanje, kojim se upravlja pomoću palca, a na mestu okidača su tasteri kojima se upravlja kažiprstom. Nudi dve vrednosti rezolucije koje se biraju preklopnikom – 400 i 800 tačaka po inču. S računarom (stonim ili laptopom) povezuje se pomoću USB kabla, što predstavlja jedan od njegovih nedostataka s obzirom na to da u izvesnoj meri ograničava slobodu kretanja korisnika pri prezentacijama i predavanjima.
Druga nepovoljnost korišćenja ovog miša je njegova kompatibilnost isključivo s operativnim sistemom Windows XP, pa se u slučaju drugih operativnih sistema ne može koristiti. Međutim, s obzirom na to da većina individualnih korisnika zasad raspolaže upravo ovim operativnim sistemom, ovaj miš, čija je cena oko 30 dolara, svakako je već pronašao, a i u budućnosti će naći dovoljno interesenata među ljubiteljima zanimljivih računarskih sitnica (takozvanih gadget-a). Pretpostavlja se da će i proizvođač pokazati fleksibilnost i svoj proizvod prilagoditi drugim sistemima, a ako ne drugim, makar novom Microsoft-ovom sistemu Windows Vista.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Mladen Glišić

    Nimalo mi se ne sviđa ovakav miš. Pored toga što smatram da nije adekvatan za rukovanje, miš, na izvestan način, ima oblik pištolja, što se, osobama koje ga koriste, urezuje u podsvest da treba da koriste vatreno oružje, a samim tim nesvesno se razvija želja za agresijom, pogotovo kod dece i kod adolescenata. Hvala.

  • Sara Mikić

    Ovaj novi dizajn kompjuterskih miševa je sasvim otkačen. Što je model čudniji, više će se kupovati!