Raste prodaja hard diskova

Iako su optički uređaji za skladištenje podataka već duže vremena u upotrebi, popularnost hard diskova ne jenjava i potražnja za njima raste. Flash memorije su još uvek preskupe, a nova tehnologija poput toplotnog magnetnog zapisivanja neće se pojaviti pre 2006. godine, pa analitičari predviđaju dalji rast na tržištu tvrdih diskova i potrebu za njihovim većim kapacitetom.

Agencija Trendfocus predviđa da će u 2004. godini biti prodato 300 miliona diskova, što će predstavljati rast od 16% u odnosu na 2003. godinu. Ista agencija tvrdi da će do 2007. godine prosečan kapacitet hard diska u kućnom računaru biti 500-600 Gb, 300 Gb kod prenosivih kompjutera i oko 20 Gb kod priručnih računara. Shodno takvim predviđanjima, kapacitet će biti povećan za tri do pet puta.

Kada je reč o prenosivoj memoriji, još uvek ne postoji opšteprihvaćen standard, što je, pored visoke cene, glavna prepreka za masovniju upotrebu. Američko udruženje za prenosive memorije predstavilo je standard pod imenom Fish Memory, koji bi, po njima, trebalo da zameni sve postojeće i omogući jednostavnu razmenu podataka između različitih uređaja kao što su digitalne kamere, računari i mobilni telefoni.

Nove memorijske kartice zamišljene su tako da se direktno priključuju na USB port računara; njihova veličina manja je od današnjih kartica koje su u upotrebi, a brzina prenosa podataka merila bi se desetinama megabajta u sekundi. Jedinstveni standard za memorijske kartice je i te kako potreban, jer trenutno postoji desetak različitih standarda, koji čine komplikovanim razmenu podataka između različitih uređaja.

Pored kapaciteta i brzine prenosa podataka, kod prenosivih memorija vrlo je važno i pitanje otpornosti na mehanička oštećenja pri prenosu. Firma Sandisk je zato tržištu ponudila seriju USB Flash diskova koji su smešteni u kućište izrađeno od titanijuma, za koje tvrdi da su skoro neuništivi. Model kapaciteta 512 Mb zapisuje podatke brzinom od 13 megabajta u sekundi, a čita ih brzinom od 15 megabajta u sekundi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar