Recikliranje telefona – unosan biznis

Svake godine Amerikanci „proizvedu“ 65.000 tona đubreta u obliku odbačenih mobilnih telefona; u proseku, korisnik mobilne telefonije u Sjedinjenim Državama promeni aparat svakih 18 meseci. Mnogi od takvih telefona završe na đubrištu, postajući opasnost za čovekovu okolinu, jer u sebi sadrže i toksične materije poput kadmijuma i broma. Američka firma Recellular došla je na ideju da reciklira odbačene telefone, te da ih zatim prodaje u zemljama u razvoju.

Korist je dvostruka: ekološki problem se umanjuje, a siromašni građani sveta mogu da kupe telefon po pristupačnoj ceni. Recellular se ovakvim poslom bavi od 1991. godine, a u ovom trenutku obnavlja oko 200.000 telefona godišnje, a potom ih prodaje uglavnom u zemljama Južne Amerike, te u Rusiji, Indiji i Kini. Na početku, stare mobilne telefone dobijali su od proizvođača i operatera, a u novije vreme uspostavljena je saradnja sa humanitarnim organizacijama koje primaju stare aparate kao donaciju, a zatim ih ustupaju firmi Recellular. Ove godine, procenjuju u firmi, za tako nešto će humanitarnim organizacijama platiti više od deset miliona dolara.

Na ideju o saradnji sa humanitarnim organizacijama došlo se pošto su istraživanja pokazala da čak 95% starih telefona ne završi u kanti za smeće, već u podrumu ili na tavanu vlasnika. Oni danas mogu da poklone svoje telefone većem broju humanitarnih organizacija, koje će ih potom prodati američkoj firmi, a zarađenim novcem finansirati neki od svojih programa. Uglavnom je reč o telefonima starim do pet godina, od kojih 75% bude uspešno obnovljeno, a od tog broja, oko dve trećine i nađe kupca u zemljama u razvoju.

Procenjuje se da bi do 2005. godine u Sjedinjenim Državama moglo biti 500 miliona starih (ispravnih i neispravnih) aparata kada bi se nastavilo sa sadašnjim tempom obnavljanja. Pošto programima reciklaže nisu postignuti zapaženiji rezultati, jedno od mogućih rešenja za uklanjanje ovakvog otpada jeste obnavljanje poput onog koje sprovodi firma Recellular. Uz to, reč je i o novom biznisu, očigledno unosnom, za kojim postoji interesovanje i u zemljama Evropske unije, gde se u poslednje vreme puno govori o problemu elektronskog otpada.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mobilni telefoni
Komentari (0)
Dodaj komentar