Rezolucija od 3,2 megapiksela na mobilnom telefonu

Rezolucija od 3,2 megapiksela na digitalnom fotoaparatu! To, zaista, nije ništa novo. Međutim, ako je taj aparat ugrađen u mobilni telefon, onda se već može govoriti o rekordnoj vrednosti rezolucije. Takav telefon napravila je i 18. maja predstavila kompanija Casio. Njegova oznaka je A5406CA, a namenjen je japanskoj mobilnoj mreži KDDI. Izrađuje se u tri boje – crnoj, beloj i svetloružičastoj.

Telefon je sa preklapanjem i ima dva LCD ekrana. Unutrašnji (glavni) je sa dijagonalom od 2,3 inča (QVGA rezolucija, 240 x 320 tačaka), dok je spoljni (pomoćni) ekran sa dijagonalom 1,1 inč (većih dimenzija od glavnih ekrana mnogih standardnih mobilnih telefona). Može se pohvaliti sa 64 polifone melodije zvona, koje se reprodukuju pomoću para stereo-zvučnika. Takođe, ima ugrađenih i 12 megabajta interne memorije, sa mogućnošću proširenja dodavanjem memorijske kartice formata miniSD.

Pri korišćenju fotoaparata može se odabrati jedan od ukupno devet načina slikanja (zavisno od uslova, to jest osvetljenosti ambijenta). To su opcije horizontalnog ili vertikalnog položaja, noćno snimanje, snimanje u polumračnom ambijentu i drugo). Telefon se odlikuje i autofokusom. Još jedna mogućnost čini ga više digitalnim fotoaparatom nego mobilnim telefonom – može da šalje slike do štampača i omogući njihovo direktno štampanje. Komunikacija sa štampačem ostvaruje se IR vezom putem Exif 2.2 standarda.

Najvažnija prednost novog mobilnog telefona kompanije Casio je kvalitet ugrađenog digitalnog fotoaparata. Slike se realizuju sa rezolucijama 2.048 x 1.536, 1.600 x 1.200, 1.280 x 960, 640 x 480, 240 x 320 i 120 x 160 piksela. Pored ovih standardnih rezolucija, postoji i tzv. panorama opcija sa 1.280 x 320 piksela. Po izjavama predstavnika kompanije, fotografije načinjene ovim fotoaparatom odlikuju se kvalitetom koji se može porediti sa kvalitetom fotografija dobijenih klasičnim fotoaparatima. Pored fotografija, mogu se snimati i video-inserti u trajanju do 60 minuta sa rezolucijom 320 x 240 piksela (koliko je moguće ostvariti na internoj memoriji od 12 megabajta).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mobilni telefoni
Komentari (0)
Dodaj komentar