Robot kao pomoćnik

Robotske naprave za pomoć u kući preplavile su svetsko tržište – univerzalni čistači, roboti koji brinu o deci i starijim osobama, čuvari kućnih i drugih prostora, „ljubazni“ prodavci i vodiči. Svoj najnoviji proizvod te vrste predstavila je i kompanija Toshiba. Napravljen je u skladu sa konceptom ove kompanije – „life support partner“. To je sofisticirani robot koji ima ulogu pravog kućnog asistenta (pomoćnika). Svoje zadatke obavlja zahvaljujući prepoznavanju govora, određivanju pravca odakle govor dolazi i prepoznavanju lica (čak i ako se ona nalaze u velikoj grupi ljudi).

Toshiba je napravila dva primerka ovog robota i prikazala ih juna ove godine u Japanu na izložbi „Protype Robot Exhibition“ (u izložbenim centrima Morizo i Kiccoro, u okviru izložbe AICHI EXPO). Ovi roboti predstavljaju najnoviju generaciju „ApriAlpha“ robota, čija se prva generacija pojavila u martu 2003. godine. Dva nova prototipa prikazana su sa imenima „ApriAlpha v3“ i „ApriAttenda“. „ApriAlpha v3“ orijentisan je ka prepoznavanju glasa i drugih zvučnih efekata. U telu ima ugrađenih šest mikrofona i nekoliko zvučnika, tako da može da obavlja glasovnu komunikaciju u različitim pravcima. Lako može da odredi i pravac odakle mu se obraća sagovornik. To mu omogućava komuniciranje sa više ljudi istovremeno.

Prototip „ApriAttenda“ orijentisan je više ka vizuelnim mogućnostima. Sadrži vizuelne senzore i sistem za brzu obradu slike, što mu omogućava gotovo trenutno prepoznavanje boja, materijala od koga je napravljena odeća sagovornika i njihovog lica. Na taj način on može vrlo lako da prati neku osobu određujući neprekidno poziciju na kojoj se ona nalazi. Sve to obavlja se novim Tošibinim algoritmom za izdvajanje određenog objekta (u ovom slučaju osobe) od okruženja u kome se ona nalazi (na primer, grupe ljudi).

Zahvaljujući ovim sposobnostima dva nova Tošibina robota mogu se upotrebiti u mnoge korisne svrhe. Na primer, mogu biti upotrebljeni za kontrolu kućnog okruženja svog vlasnika radi zaštite prostora i, na primer, neprekidno slati sliku svega što se u kući događa u odsustvu vlasnika. Zatim, mogu obavljati jednostavnu konverzaciju sa ljudima radi saopštenja nekih informacija (vesti, vremenske prognoze, čitanje elektronske pošte) ili voditi brigu o starijim osobama u kući i van nje. Pri tom je vrlo važna mogućnost nadogradnje njihovih funkcija zahvaljujući arhitekturi ORCA (Open Robot Controller Architecture). Toshiba planira da ove svoje proizvode potpuno komercijalizuje za pet do šest godina.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuteri
Komentari (0)
Dodaj komentar