Rođena beba bez naslednog gena za rak dojke

U Velikoj Britaniji rođena je prva beba koja je još kao embrion bila podvrgnuta genetskom testiranju na gen BRCA1, koji je povezan s naslednim oblikom raka dojke. Novorođena devojčica i njena 27-godišnja majka, koja želi da ostane anonimna, dobro se osećaju, saopštili su lekari iz University College London bolnice. "Ova devojčica neće se kao odrasla žena suočiti s pretnjom razvoja naslednog oblika raka dojke ili jajnika", izjavio je dr Pol Serhal (Paul Serhal), direktor centra za veštačku oplodnju u pomenutoj bolnici.
Devojčica "bez gena za rak dojke" rođena je u porodici u kojoj su s očeve strane već tri generacije žena – baka, majka, sestra i sestrična, obolele od raka dojke. Da bi izbegao da se njihova ćerka rodi s ovim genom, mladi britanski par se odlučio za vantelesnu oplodnju i preimplantacionu genetsku dijagnostiku (PGD). Reč je o postupku tokom kojeg se embrioni posle veštačke oplodnje podvrgavaju genetskom testiranju na različite bolesti.
Prva beba kod koje je primenjen postupk PGD-a rođena je u Londonu još 1989. godine. Takvo testiranje je u Velikoj Britaniji moguće za oko 60 naslednih bolesti, a najčešće se koristi u slučaju teških naslednih oboljenja, kao što su Huntigtonova bolest, cistična fibroza, mišićna distrofija i hemofilija. Pre 2,5 godine u Velikoj Britaniji prvi put su PGD-u bili podvrgnuti embrioni kako bi se izbeglo rađanje bebe s genima povezanim s naslednim oblikom raka mrežnjače.
Ovo je prvi put da su embrioni bili testirani na BRCA1, gen povezan s naslednim oblikom raka dojke. Žena koja nosi taj gen ima 80 odsto šanse da tokom života oboli od raka dojke. "Osećali smo da, ako postoji mogućnost eliminisanja tog gena kod našeg deteta, to moramo učiniti", navela je u svom pismenom saopštenju majka novorođenčeta, naglasivši da su ona i njen suprug prethodno dobili dozvolu za primenu PGD-a, koju im je izdalo Ministarstvo za ljudsku oplodnju i embriologiju (HFEA).
Ovaj par se najpre podvrgao veštačkoj oplodnji, a lekari su zatim "skenirali" 11 embriona, tako što su uzeli po jednu ćeliju iz svakog ploda starog tri dana. Šest od tih 11 embriona nosilo je gen BRCA 1. Na kraju, majka je oplođena embrionom bez ovog gena, nakon čega je rođena zdrava devojčica. Pored Velike Britanije, preimplantaciona genetska dijagnostika koristi se u velikom broju evropskih zemalja, uključujući Španiju, Belgiju, Holandiju, Češku, Nemačku, Austriju i Sloveniju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

genetikanaukarak dojke
Komentari (0)
Dodaj komentar