Ručni sat – mobilni telefon

Iako svi mobilni telefoni pokazuju datum i vreme, ipak u trenutku kada vas taj podatak zanima treba izvaditi telefon iz džepa, torbe ili futrole koju nosite oko pojasa ili vrata. Zbog toga su mnogi proizvođači mobilnih telefona i digitalnih satova došli na ideju da funkcije svojih proizvoda objedine u jednom uređaju. On ima oblik ručnog sata i nosi se na ruci, ali istovremeno obavlja i sve funkcije mobilnog telefona.
Među najnovije proizvode te vrste spadaju CEC F88 Watch Phone i M300 Watch Phone. Oba su napravljena u Kini, a predstavljena početkom avgusta (CEC F88), to jest, sredinom juna (M300) ove godine. CEC F88 podržava mobilne mreže CDMA1X 2000. Ima ekran dijagonale 1,5 inča, ugrađenu kameru i MP3 plejer, a prisutan je u ulaz za povezivanje tastature, kao i mogućnost infracrvenog povezivanja. Njegove baterije obezbeđuju 240 minuta telefonskog razgovora ili 72 sata rada u stand by režimu (čitanje tačnog vremena se pri tom podrazumeva).
Model M300 napravila je kineska kompanija Brando. To je GSM (850, 900, 1800 i 1900 MHz) i GPRS mobilni telefon, s kolor OLED ekranom dijagonale 1 inč i 65.000 boja. Ima internu memoriju od 60 megabajta, mogućnost Bluetooth i USB povezivanja, ugrađen mikrofon i zvučnik. Može se koristiti na engleskom i kineskom jeziku. Odlično može da posluži i kao audio plejer, s obzirom na to da podržava veliki broj audio formata – MP3, BAAC, BWAV, BAMR, BMIDI i BIMY. Kao mobilni telefon koristi se na uobičajen način kada su razgovori u pitanju, ali, nažalost, SMS poruke se mogu samo primati, a ne i slati.
Pomenuti modeli svakako nisu jedine kombinacije sata i mobilnog telefona trenutno aktuelne na tržištu. U poslednjih godinu dana pojavilo se još nekoliko zanimljivih modela, među čijim proizvođačima se nalaze i vrlo poznata imena – Fossil, Citizen, Sony Ericcson. Fossil i Sony Ericsson zajedno su napravili u jesen 2006. godine sat pomoću koga se upravlja i kontroliše mobilni telefon bežičnom vezom – Bluetooth MBW-100 Watch, a istu funkciju ima i Citizen-ov VIRT Bluetooth Watch. Cene svih ovih uređaja kreću se od 100 do 400 dolara. Pomenimo da je cena najnovijeg od njih (CEC F88) 146 dolara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

cec f88m300mobilnimobilni telefonirucni sattelefoni
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Marija Filipović

    Sat – mobilni telefon je odlična stvar, već ih ima u prodaji u Beogradu i nisu mnogo skupi.

  • Svetlana Petrović

    Zbog mobilnih telefona smo zaboravili da komuniciramo normalno. Glasam za ručni sat.