Ručno podešavanje oštrine slike na fotoaparatu (1)

Automatika u modernim fotoaparatima nije bezgrešna. U mnogim situacijama fotograf će svojim rukama i okom znatno bolje uraditi njen posao. Da vidimo onda kada je bolje da se oslonite na svoje sposobnosti umesto na elektroniku fotoaparata.
Svi moderni fotoaparati izoštravaju sliku automatski, ali tek oni ozbiljniji modeli, koji korisniku dozvoljavaju više kontrole u podešavanju parametara fotografije, dopuštaju i ručno izoštravanje. U nekim situacijama ručno izoštravanje slike može biti neophodno, dok je u drugim prilikama to i jedini način da se napravi koliko-toliko kvalitetna fotografija. Ovde ćemo navesti najčešće situacije kada su rezultati fotografisanja bolji uz upotrebu ručnog izoštravanja slike. Pri tom treba imati na umu da će najbolje mogućnosti ručnog izoštravanja slike pružiti SLR fotoaparati, ali i malo napredniji kompaktni fotoaparati, koji nude opciju ručnog izoštravanja, mogu sasvim dobro poslužiti svrsi.

Makro fotografija

Fotografisanje sitnih predmeta iz velike blizine po pravilu je prava situacija za korišćenje ručnog izoštravanja. Kod ovakvih fotografija vrlo je važno da se fokusira tačno na željeni objekat, i tu automatika ne može da pogodi šta fotograf u stvari želi. Makro način rada kompaktnih fotoaparata ili makro objektivi za SLR fotoaparate zamutiće sve osim objekta koji je fokusiran, zato i mala greška u ovom slučaju čini fotografiju neupotrebljivom.

Fotografisanje pri slabom svetlu

Sistem za automatsko izoštravanje slike radi veoma loše u uslovima slabe rasvete, a često će se desiti da ni posle nekoliko pokušaja ne uspete da izoštrite sliku. Muke s izoštravanjem mogu se skratiti korišćenjem ručnih postavki. Mračna mesta obično su zabave, gde niko neće da čeka fotografa pola minuta da napravi fotografiju, pa je brzina od presudnog značaja. Uz malo vežbe, i amateri će biti u mogućnosti da slikaju ručno fokusirane fotografije u vremenskim razmacima od nekoliko sekundi.

Portreti

Fotografisanju osoba treba pristupiti s posebnom pažnjom, jer niko ne voli da ispadne ružan na fotografiji. Prvo i osnovno pravilo fotografisanja lica je da fokus mora biti na očima. Automatski sistemi će se pre zakačiti na nos koji štrči ispred lica, a samo će noviji fotoaparati sa sistemom za prepoznavanje očiju ispraviti tu grešku, ali je još uvek najbolji fotografski alat upravo fotografovo oko, i njemu treba verovati više nego elektronici. Na takvim fotoaparatima opet će biti teško napraviti foto-portrete u kojima je fotograf iskoristio svoju umetničku slobodu i odlučio da fokusira nešto drugo, na primer, usne ili pramen kose, i tada će opet ručno fokusiranje spasti fotografiju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

fotografijakompjuteriostrina slike
Komentari (0)
Dodaj komentar