S ovim lozinkama imate najveće šanse da vas hakuju: Da li je vaša na listi?

Danas je Međunarodni dan bezbednosti na internetu. Taj dan obeležava se svake godine drugog dana u drugoj nedelji februara, s ciljem promovisanja i podsticanja bezbednijeg i odgovornijeg korišćenja tehnologije i mobilnih uređaja.

Pa kako se zaštititi od opasnosti na internetu? Za početak, korišćenjem sigurnih lozinki. Dejli Mel piše da je novo istraživanje pokazalo da većina ljudi još uvek ne voli da smišlja bezbednije lozinke, uprkos tome što su mnogi od njih bili žrtve hakovanja.

Dojo, londonska kompanija koja se bavi kartičnim poslovanjem, analizirala je 100.000 probijenih lozinki prema podacima Nacionalnog centra za kibernetičku bezbednost (NCSC) britanske vlade.

Utvrđeno je da su „123456“, „qwerty“ i „password“ bile najčešće hakovane lozinke. „Ove sekvence se veoma lako pamte i nadilaze jezike i kulture, što ih čini veoma popularnim izborom lozinki u celom svetu“, kažu iz Doja.

Utvrđeno je i da su imena kućnih ljubimaca ili simpatični izrazi poput „ljubav“, „beba“ i „anđeo“, među najčešće hakovanim lozinkama. Na listi su se našle još lozinke koje uključuju nazive životinja, boje ili psovke.

Stručnjaci pozivaju na korišćenje komplikovanih lozinki s jedinstvenim kombinacijama slova i brojeva, uz korišćenje dvofaktorske autentifikacije. 2FA zahteva od korisnika da uz lozinku daju dodatnu informaciju, kao što je, na primer, kod poslat putem tekstualne poruke.

Ovo je, prema podacima britanskog centra za kibernetičku bezbednost, 20 najčešće hakovanih lozinki prema kategorijama:

1. Imena kućnih ljubimaca/simpatični izrazi ili izrazi ljubavi
2. Imena
3. Životinje
4. Emotikoni
5. Hrana
6. Boje
7. Psovke
8. Uopštene radnje
9. Članovi porodice
10. Marke automobila
11. Gradovi
12. Nazivi raznih brendova
13. Zemlje
14. Sport
15. Religije
16. Hobiji
17. Vremenski uslovi
18. Pića
19. Nazivi platformi društvenih mreža
20. Horoskopski znakovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hakovanjelozinke
Komentari (0)
Dodaj komentar