Sadašnjost i budućnost WAP-a

WAP vam obezbeđuje postojeće Internet servise gde god se nalazili u svetu, i to bez potrebe za kompjuterom koji je povezan na telefonsku liniju. Za ljude čiji je posao vezan za putovanja i one koji nisu vezani za kancelarije, WAP telefoni su „božiji dar“. Ali kakva je budućnost WAP-a, i da li je uopšte ima?

Odgovor je, i da i ne. Jezik za opis WAP stranica – WML, je korak unazad u razvoju jezika za Internet, ali nasuprot ovoj konstataciji je činjenica da će više Internet sadržaja biti dostupno mnogo većem broju korisnika nego do sada, a to je korak napred. Za ljude u pokretu, posedovanje moći Interneta u „svom džepu“, predstavlja korak u budućnost. Mrežni mobilni operateri veruju da će im WAP pomoću u nastojanju da povećaju lojalnost svojih klijenata i da će još više povećati broj pretplatnika. Neki analitičari smatraju da će WAP učiniti isto ono na polju mobilne telefonije, što je učinio i Netscape na polju razvoja Interneta.

WAP je veliki izazov i za proizvođače mobilnih aparata. Oni bi trebalo da međusobno sinhronizuju i usaglase glavne hardverske i softverske promene u daljem razvoju WAP standarda. Kompanije za razvoj telekomunikacione opreme stalno rade na boljim i bržim načinima prenosa informacija na mobilni telefon. GSM mreže su dosta spore za svrhu WAP-a (ograničenje 9.600 bps). Zato se i razvijaju nove tehnologije koje se zovu HSCD (High Speed Circuit Switch Data) i PRS (General Packet Radio Service) koje će omogućavati znatno brži prenos podataka. Takođe, u prilog ovome bi trebala da ide i činjenica da će za koju godinu svi Evropski operateri uvesti mobilne telekomunikacione mreže treće genaracije – UMTS.

Što se tiče Jugoslavije, za sada samo jedan naš provajder nudi WAP usluge, reč je o crnogorskom operateru mobilne telefonije „Monet“-u. Od nedavno, „Mobtel 063“ je ponudio uslugu mobilnog Interneta. Što znači, da je moguće koristiti Internet i u pokretu, ali morate da imate pokretni – notebook kompjuter sa modemom i odgovarajući mobilni telefon koji podržava prenos podataka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

rad na kompjuteru
Komentari (0)
Dodaj komentar