Satelitski snimci ukazuju na još jedan neuspešan pokušaj lansiranja satelita u Iranu

Raketa koja je trebalo da Iranu posluži za lansiranje satelita uprkos protivljenju SAD, očigledno je danas eksplodirala u iranskom svemirskom centru, pokazuju satelitski snimci.

To ukazuje da je Iran ove godine pretrpeo i treći neuspešan pokušaj lansiranja.

Iranski državni mediji i zvaničnici za sada nisu ništa objavili o incidentu u „Svemirskom centru imam Homeini“ u provinciji Semnan, 240 kilometara jugoistočno od Teherana.

Medjutim, na satelitskim snimcima kompanije Plenet labs (Planet labs) vidi se crn oblak dima iznad lansirne rampe, uz najverovatnije ugljenisane ostatke rakete.

Na satelitskim snimcima iz prethodnih dana vidi se kako iranski zvaničnici farbaju lansirnu rampu u plavo. Jutros je polovina te farbe očigledno izgorela.

O satelitskim snimcima koji ukazuju na neuspešan pokušaj lansiranja satelita prvi je javio američki Nešenel pablik rejdio (NPR).

Iranski ministar za informacione i komunikacione tehnologije Mohamad Džavad Azari Džaromi rekao je u julu za Asošiejted pres da Teheran planira još tri lansiranja satelita do kraja godine, dva za osmatranje i jedan za komunikacije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar