„Saveti i trikovi“ u Word-u (2)

Selektujte tabelu tako što ćete pritisnuti taster Alt i dva puta kliknuti bilo gde u tabeli. To se odnosi na verzije Word-a do 2002, a u novijim (2003 i 2007 i dr.) tabela će se selektovati, ali će se istovremeno otvoriti i prozor Research.
Selektujte kolonu u velikoj tabeli pomoću tastature (za vrlo velike tabele klasično selektovanje može prilično da potraje), tako što ćete pritisnuti taster Alt i kliknuti na bilo koju ćeliju u toj koloni.
Selektujte tekst od odabrane tačke do kraja linije pritiskom na tastere Shift i End; od odabrane tačke do kraja pasusa – Ctrl i Shift, a od odabrane tačke do kraja dokumenta Ctrl, Shift i End.
Selektujete više reči tako što ćete selektovati jednu od njih, zatim držati pritisnut taster Ctrl i dva puta kliknuti na svaku reč koju takođe želite da selektujete.
Selektujte ceo dokument pritiskom na taster Ctrl i A (u slučaju da želite da promenite font u celom tekstu ili da preformatirate nešto drugo).
Selektujte iste reči (znakove) u tekstu odjednom (na primer, ako neku reč ili znak treba promeniti) pritiskom na Ctrl i F. Otvoriće se prozor Find and Replace. Otkucajte reč koju želite u Find What opciji. Zatim "čekirajte" Highlight All Items Found In i Word će selektovati sve reči (znakove). Ako hoćete da ih zamenite, kliknite na Replace i otkucajte novu reč (znak).
Promenite naziv dokumentu (u slučaju da jedan dokument koristite kao osnovu za formiranje novog). U svakom slučaju, treba aktivirati opciju Save As. Pored klasičnog aktiviranja iz File menija, možete pritisnuti Alt, F i A. Još brže ćete doći do prozora za definisanje imena ako pritisnete samo taster F12.
Koristite što češće desni taster miša i neka vam to ostane kao trajna navika jer ćete na taj način mnogo brže doći do mnogih opcija za formatiranje teksta.
Kopirajte tekst bez formatiranja (ako želite da tekst ostane u originalnom formatu, a ne da se automatski preformatira prema tekstu u koji se ubacuje, kako je Word podešen) tako što ćete u meniju Edit izabrati opciju Paste Special i selektovati opciju Unformatted Text.
Štampajte više strana na jednom listu (za veliki dokument) tako što ćete u meniju File otvoriti prozor Print i u opciji Zoom iz padajuće liste izabrati broj strana (Pages Per Sheet). Može se izabrati do 16 stranica po jednom listu. Na kraju, naravno, potvrdite svoj izbor jednim OK.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kompjuterisavetitrikoviword
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • Milutin Andreevski

    Baš dobar potez! Da se čovek brzo i lako podseti nekih stvari. Hvala!

  • Jovan Stupar

    Baš je „kul“ sajt, svaka čast onome ko se setio. Pozdrav!

  • Dragica Gavrić

    Odličan! Bilo bi vrlo korisno kada bi se češće moglo pročitati nešto slično. Nažalost, ima nas dosta koji smo skoro opremljeni računarima, a radimo sami pa smo prinuđeni da se sami snalazimo kako znamo i umemo. Pozdrav i hvala!